Багатодітних матерів у Львові позбавили пільг і загнали у борги. А в Тернополі?

Поділитися

Більш як сотня багатодітних сімей Львова мають клопіт. Міська влада надіслала їм листи, в яких змушує матерів здавати посвідчення багатодітних – через те, що вони мають дітей від двох чи більше шлюбів. Ця проблема виникла через колізію у законодавстві. Раніше сім’ї, які виховували трьох і більше дітей, вважалися багатодітними, а тепер втрачають право користуватися пільгами. З січня 2010 року багатодітні сім’ї почали вносити до Єдиного державного автоматизованого реєстру осіб, які мають право на пільги. Департамент гуманітарної політики Львівської міської ради, який розсилає листи, керується роз’ясненням (листом) Міністерства юстиції щодо зміни статусу багатодітних сімей. “Матерям, які мають дітей від попередніх шлюбів, перестали видавати посвідчення багатодітних. Від тих, що вже мали посвідчення, вимагають здати ці документи, – розповів “ВЗ” заступник голови Львівської обласної громадської організації Спілки багатодітних матерів “Щаслива родина”, батько шістьох дітей Мирослав Галущак. – Це стосується тих сімей, в яких другий чоловік багатодітної матері не усиновив дітей від першого шлюбу. Такі сім’ї втратили право на безплатний проїзд дітей у громадському транспорті, відпочинок та оздоровлення у санаторіях”. За його словами, торік багатодітні матері платили за комунальні послуги на 50% менше. “Тепер вони змушені платити повну вартість та ще й отримали борги за минулий рік: суму торішньої пільги їх просять повернути державі”.

Багатодітна мати Олександра Щепан розповідає, що разом з іншими матерями, які опинилися у такій ситуації, пішла шукати правду в департамент гуманітарної політики мерії. “На прийомі було багато посадовців з різних управлінь міської ради, – каже жінка. – Коли вони дізналися, що я багатодітна мама, якій не видали посвідчення, почали обурюватися, мовляв, чому я взагалі до них прийшла? Сказали, що нічим не можуть допомогти, мені немає на що сподіватися, доки не буде внесено зміни до законодавства щодо чіткого визначення категорій сімей, які належать до багатодітних”, пише “Високий замок”

Як розповіла “ВЗ” голова Львівської обласної громадської організації Спілки багатодітних матерів “Щаслива родина” Леся Кривчишин, в такій ситуації опинилися багатодітні матері всієї України. Найбільш гостро проблема постала у Львові, бо лише у Франківському районі Львова таких сімей, що втратили пільги, два десятки.

Дев’ять матерів Львова, заручившись підтримкою юристів з громадських організацій, звернулися з позовом до суду. Проте левова частка багатодітних сімей добивається справедливості самотужки. Юрист громадської приймальні ГО “Центру правових та політичних досліджень “СІМ” Ніна Хома зауважила, що вісім позовів матері виграли. Одна справа завершилася тим, що суддя відмовив у задоволенні позовних вимог. Усі виграні справи матерів не набрали законної сили, бо мерія подала апеляцію. Тепер багатодітні матері судяться “по другому колу” в апеляційному суді. Правники громадських організацій та Спілка багатодітних сімей Львівщини вимагають, щоб такі справи суд розглядав першочергово – як соціальні.

Коментар

Наталія ФЕДОРОВИЧ,
начальник управління молоді, сім’ї та спорту Львівської міської ради

Чиновники Львівської міської ради керуються законодавством. Торік набув чинності закон щодо внесення змін до деяких законодавчих актів, який вніс зміни у статус багатодітних сімей. Закон передбачив пільги на оплату житлово-комунальних послуг, ліки. Для деяких багатодітних сімей є пільги на навчання у ВНЗ державної форми власності. Державний бюджет у 2010 році прийняли аж у квітні, а пільги надавали з початку минулого року. Підставою для надання пільг повинні бути посвідчення багатодітних сімей. Оскільки у держбюджеті не було коштів на них, то їх не було. Документи з’явилися аж наприкінці серпня минулого року. Пільги призначали на підставі списків, які складали структурні підрозділи мерії. Багатодітні сім’ї мали звернутися із заявою в усі комунальні підприємства, щоб отримати пільгу. Тоді з Мін’юсту надійшов документ, де вказано, що до багатодітних сімей належать ті, які виховують трьох або більше дітей, усиновлених і таких, на яких є документи про опіку чи піклування. Тоді виникло питання: кому призначати пільги? Для таких сімей видачу посвідчень припинили. Львівська міська рада відреагувала на проблему, звернулася до президента, у профільний комітет парламенту, аби внести зміни до законодавства і вирішити правову колізію. Насправді міська рада не заблокувала видачі посвідчень багатодітним сім’ям.

На очах бережанців розсипається майже 500-літній замок. Щоб врятувати пам’ятку історії, треба терміново знайти 300 тисяч грн

Круглий стіл «Конкурентоздатність наукових досліджень молоді»