Борітеся – поборете!

Поділитися


Урядове рішення про підвищення зарплати бюджетникам прийняте в результаті солідарних дій Федерації профспілок України та профспілок бюджетної сфери.

11 травня 2011 року уряд прийняв постанову “Про підвищення рівня оплати праці працівників бюджетної сфери”, згідно з якою передбачається поетапне   (з 1 липня, 1 вересня, 1 жовтня, 1 грудня ц.р.) підвищення посадових окладів  (тарифних ставок) працівникам усіх бюджетних галузей. До кінця року посадовий оклад працівника першого тарифного розряду зокрема зросте з 635 до 704 гривень. Збільшаться надбавки до посадових окладів також працівникам другого-сьомого розрядів, а доходи бюджетників в середньому – на  12,6 %.

Загалом постанова поширюватиметься на 3,5 млн. вчителів, науковців, медиків, працівників культури та соціальної сфери, державних службовців та деяких інших представників бюджетної сфери, які у зв’язку із попередніми рішеннями і діями влади щомісячно втрачали значні суми від своїх заробітків. Упродовж останнього часу профспілки послідовно і наполегливо відстоювали свою позицію у питанні необхідності підвищення оплати праці бюджетників, проводячи переговорний процес і консультації з урядом. Ці кроки давалися і даються дуже нелегко.

Свою готовність захищати права працівників профспілки підтверджували й іншими доступними методами, серед яких і організація протестних акцій. Згадаймо як 22 березня ц.р. майже 10 тисяч представників освітянської галузі зі всієї України взяли участь у пікетуванні будівлі Кабміну. Тоді відповідною постановою уряду усім педагогічним працівникам було встановлено 20-відсоткові надбавки до посадових окладів за престижність праці. А до питання збалансування Єдиної тарифної сітки в Кабміні пообіцяли повернутися після аналізу підсумків виконання Держбюджету на 2011 рік за перший квартал.

Зважаючи на те, що влада почала затягувати з реалізацією своєї обіцянки, з метою відстоювання трудових та соціально-економічних прав і гарантій спілчан спільною постановою п’яти всеукраїнських профспілок бюджетної сфери намічалося проведення масових акцій протесту в усіх областях 17 травня та м.Києві 18 травня ц.р.

Вимоги всеукраїнських профспілок працівників бюджетної сфери своїм рішенням підтримала також президія обласної ради профспілок. 17 травня на Театральному майдані у м.Тернополі передбачалося провести мітинг.

Тепер протестна акція 17-18 травня відкладається. Цьому передувало проведення напередодні зустрічі урядовців з керівниками профспілок бюджетної сфери та досягнення домовленості про те, що Кабмін прискорить виконання зобов’язань, взятих за Генеральною угодою на 2010-2012 роки про додаткове підвищення у цьому році заробітної плати працівникам бюджетної сфери, поетапне підвищення ставки першого тарифного розряду ЄТС до законодавчо визначеного розміру мінімальної зарплати, відновлення міжпосадових і міжкваліфікаційних співвідношень. На виконання цих домовленостей 11 травня уряд прийняв згадану напочатку постанову. І хоч передбачені у цьому документі підвищення до посадових окладів бюджетникам ще не у повній мірі відповідають зобов’язанням за Генеральною угодою, все ж досягнутий компроміс став підтвердженням дієвості соціального діалогу.

Тепер заключне слово за Верховною Радою України. Наміри уряду про підвищення зарплати бюджетникам вона повинна затвердити постановою про внесення змін до Держбюджету на 2011 рік.

Зусилля профспілок зараз акцентуються на проведенні змін до Державного бюджету України на 2011 рік, які мають фінансово унормувати рішення КМУ, а також на забезпеченні передбачення в проекті Держбюджету на 2012 рік необхідних фінансових ресурсів для прискореної етапності зближення базового тарифу ЄТС і мінімальної зарплати.
Прес-служба обласної ради профспілок

За десять гривень забили до смерті

У Копичинцях – всі на флюрографію!