Борщ подорожчав на рекордні 93%

Поділитися

Редактор відділу нових ринків у Financial Times Штефан Вагстил у блозі, вміщеному на сайті FT, написав про поширення антиінфляційних протестів у світі.

“У четвер настала черга України” – пише автор – “де на вулиці Києва вийшли близько 1000 людей, нарікаючи на ціни, корупцію та утиск політичних прав”.

“У порівнянні з протестами на Близькому Сході, чи страйком водіїв у Шанхаї, не кажучи вже про Помаранчеву революцію, ця акція – нечисельна, але навіть у Європі інфляція спричиняє протести”.

Демонстранти, які зібралися біля стін парламенту – пише автор – відображають зростання невдоволення правлінням президента Януковича, рейтинг популярності якого впав за рік з 41% до 11%.

У той час як згідно з даними уряду, минулого року ціни на споживчі товари зросли на 9,1%, а цього року – за прогнозами – на 8,9%, багато українців вважають, що рівень інфляції – набагато вищий. Багато хто каже, що ціни на харчі зросли удвічі.

Андрій Ярмак, керівник проекту “АПК-Інформ: овочі і фрукти”, каже, що витрати на те, аби зварити борщ, за минулий рік зросли на 93%, і сягнули рекордної ціни в історії України.

Частково зростання цін пояснюється підвищенням цін у світі. В Україні ж, пише автор, економіку монополізувала невелика група олігархів, які продовжують душити конкуренцію, повідомляє радіо Бі-Бі-Сі

Громадяни також нарікають на спекулятивні ціни торговців, як оптових так і роздрібних.

Також по кишеням українців вдарило підвищення на понад 50% ціни на газ, запроваджене урядом в рамках заходів економії, спрямованих на те, аби отримати кредит МВФ.

Україна отримала два транші позики, але посадовець МВФ дав зрозуміти, що отримання нових грошей залежатиме від подальшого зростання цін на комунальні послуги та підвищення пенсійного віку. Ці заходи потрібні – пише автор – аби привести в порядок фінанси Києва, але вони також сприяють підвищенню інфляції.

“Для мільйонів українців, які живуть на 200-700 $ на місяць, економічний тиск через кілька місяців може сягнути точки кипіння. Вони, як і уряд, будуть уважно стежити на прогнозами синоптиків щодо майбутнього врожаю”.

Спермобізнес активізується в Данії

Щоб там Орест Муц не розповідав, але Мрія відповідає міжнародним стандартам