Чим живе прокуратура на

Поділитися

Відбулося розширене засіданні колегії прокуратури Тернопільської області

Неналежне наповнення бюджету залишається однією з найгостріших проблем захисту інтересів держави, ставить під загрозу фінансування соціальних видатків, державних програм та дотримання прав громадян. На цьому наголосив у своєму виступі прокурор Тернопільської області Іван Мельничук.

– Захист інтересів держави від неправомірних посягань у бюджетній сфері рішеннями колегій ГПУ та прокуратури області визначено одним із головних пріоритетів правозахисної діяльності органів прокуратури на 2011 рік, – сказав Іван Іванович. – Уже з початку цього року прокурорами порушено 46 кримінальних справ, ініційовано відповідальність більше 170 посадових осіб, які допустили порушення бюджетного законодавства, у тому числі 35 – контролюючих органів. За прокурорського втручання відшкодовано до бюджету понад 2 млн. грн. Але навіть з урахуванням результатів проведеної роботи, стан законності у бюджетній сфері у нашому регіоні не відповідає вимогам сьогодення, порушення набули поширеного характеру, а організація наглядової діяльності вимагає якісної перебудови. Дотепер продовжують мати місце численні факти недотримання вимог закону у діяльності органів місцевого самоврядування при складанні, розгляді, затвердженні, виконанні та внесенні змін до бюджетів.
Прокурор області зауважив, що практично у кожному районі та обласному центрі порушується порядок використання коштів, призначених на виплату заробітної плати працівникам установ та закладів, які фінансуються з бюджету. Нерідко такі незаконні дії містять ознаки кримінально-караних діянь. Істотних збитків бюджету завдають факти розкрадання коштів шляхом завищення обсягів виконаних ремонтно-будівельних робіт, часто фактично невиконаних. Не повною мірою реалізуються органами державного контролю надані їм законом повноваження у цій сфері.
– Питання виконання бюджету нерозривно пов’язані з його наповненням, основним джерелом якого є податкові платежі, – відзначив Іван Іванович. – Припинити, чи хоча б призупинити зростання податкового боргу у нашому регіоні так і не вдалося. Навпаки, борг перед бюджетом має стійку тенденцію до зростання та на початок травня перевищив 125 млн. грн. Половину цієї суми заборгували платники, які перебувають у стадії банкрутства. Ми розуміємо, що із набранням чинності нового Податкового кодексу така сума значною мірою зумовлена зростанням суми податкових зобов’язань з податку на доходи фізичних осіб. Але це далеко не єдина причина такого становища. Органи податкової служби практично припинили роботу зі злісними неплатниками, щодо погашення прострочених податкових зобов’язань. Натомість виконання планових надходжень забезпечується переважно за рахунок сумлінних платників.
Бюджет також недоотримує кошти у вигляді фінансових санкцій за порушення законів. Через відсутність належної взаємодії органів внутрішніх справ та податкової служби порушники уникають сплати до бюджету санкцій за незаконний продаж дітям тютюну та алкоголю, за незаконну діяльність у сфері грального бізнесу. Суб’єкти господарювання ліцензій не позбавляються.
Подібна ситуація і зі сплатою штрафів за адміністративними справами. Понад 200 тисяч гривень не надійшло до бюджету через не звернення працівниками ДАІ до примусового виконання постанов про накладення адміністративних стягнень. Більше того, працівники виконавчої служби спрямували свою роботу не на реальне стягнення до бюджету відповідних коштів, а вдалися до фальсифікації документів. Як наслідок, такі рішення взагалі не виконані. А загалом, тільки органами ДАІ минулого року звернуто до виконання постанов на суму більше 32 млн. гривень, з яких реально стягнуті лише 9 млн.
– Я навів лише незначний перелік проблем, але він свідчить про необхідність суттєвого покращення та активізації роботи усіх без винятку уповноважених органів: виконавчої влади, контролю, правоохоронних органів та прокуратур усіх рівнів з метою вжиття максимальних заходів до виправлення становища, – сказав Іван Мельничук. – Робота має бути системною і наступальною, а реагування – принциповим – шляхом застосування комплексу наданих законом повноважень.
Як наголосив перший заступник прокурора області Микола Люшненко, прокурорські перевірки засвідчують, що ласих до державних грошей осіб – не поменшало. Вже у поточному році за фактами бюджетних правопорушень принесено 62 протести, внесено 132 приписи і подання, за документами реагування притягнуто до відповідальності 172 посадові особи, у тому числі 35 працівників органів державного контролю, за втручання прокурорів відшкодовано до бюджету понад 2 млн. грн. Окрім того, порушено 46 кримінальних справ.
Ігноруються норми бюджетного процесу. Зокрема, перевірками причин допущення небюджетної кредиторської заборгованості до державного бюджету встановлено, що відділом фінансово-господарського забезпечення апарату Борщівської РДА станом на початок поточного року допущено небюджетну кредиторську заборгованість на загальну суму 8945,65 грн. у зв’язку з нарахуванням та невиплатою розрахункових коштів при звільненні працівника відділу фінансово-господарського забезпечення.
– Є питання до діяльності контрольно-ревізійного управління, яким: не забезпечується дієвий контроль за усуненням виявлених порушень, не ініціюється питання відповідальності винних у цьому осіб розпорядників бюджетних коштів, не налагоджено роботу з питань адмінпрактики, що зумовлює закриття судами значної кількості справ за протоколами про адмінправопорушення, складеними ревізорами, – констатував Микола Олександрович. – Невідкладних узгоджених дій органів влади та контролю вимагає незадовільний стан справ у сфері оподаткування. Податковий борг в області станом на 1 травня 2011 року складає 125,3 млн.грн. і зберігає тенденцію до зростання. Практично половину цієї суми – це заборгованість перед бюджетом платників, які перебувають у стадії банкрутства.
Органами прокуратури області виявлено численні порушення законодавства в діяльності податкових органів області під час здійснення ліквідаційних процедур та зняття платників з обліку, при адмініструванні податку на додану вартість, проведенні документальних перевірок, виявленні прихованої робочої сили та притягненні громадян і службових осіб до адміністративної відповідальності, застосуванні фінансових санкцій тощо.
Прокурорами Теребовлянського району і міста Тернополя в діях податківців виявлено ознаки злочинів. Апаратом прокуратури області порушено дві кримінальні справи за фактами нанесення збитків державі на суму понад 2 млн. грн. внаслідок фіктивного банкрутства платників податків.
Прокуратурою області 21 квітня 2011 року порушено кримінальну справу за ч. 2 ст. 364 та ст. 218 КК України за фактом зловживання службовим становищем службовими особами одного з підприємств при поданні неправдивої офіційної заяви про фінансову неспроможність виконання зобов’язань перед бюджетом та кредиторами. На підставі поданих службовими особами ТОВ «З.» документів, Господарським судом Тернопільської області ліквідовано товариство як юридичну особу, в результаті чого бюджету держави та Фонду соціального страхування заподіяно збитки на суму 1 317 993,26 грн.
– Повертаючись до проблеми погашення податкового боргу банкрутів не можу не згадати славнозвісне підприємство легкої промисловості, яке вже 7 років використовує схему банкрутства для уникнення платежів до бюджету, – сказав Микола Люшненко. – Прокуратурою області внесено подання голові ДПА в області щодо усунення порушень закону в діяльності податкових органів з цих питань. Проте, суттєвих зрушень у реалізації повноважень кредитора та погашенні боргів не відбулося.
З початку цього року за результатами прокурорських перевірок додержання законодавства у сфері оподаткування порушено 6 кримінальних справ, розглянуто понад сто приписів і подань, задоволено 30 протестів, притягнуто до відповідальності більш як 110 посадових осіб, з них майже половина – податківці, відшкодовано до бюджету 6,8 млн. грн.. податків та інших обов’язкових платежів.
Вагомим важелем наповнення бюджету є представницька діяльність органів прокуратури. Вже за 1 квартал 2011 року з питань захисту інтересів держави у бюджетній сфері пред’явлено позови на загальну суму 1588 тис. грн. , за якими судом стягнуто 878 тис. гривень. Впродовж квітня-травня поточного року пред’явлено позови зазначеної категорії на загальну суму понад 800 тис. гривень.
– Звертаю увагу керівників органів виконавчої влади, державного контролю та правоохоронців на необхідність невідкладно перебудувати свою діяльність на досягнення реальних результатів, – підсумував Микола Люшненко, повідомили “про все” у прес-службі прокуратури області.

Криміналу жити стане легше

Президент України Віктор Янукович присудив Державну премію України в галузі науки і техніки 2010 року нашому земляку, Віктору Шідловському