Як святкували “Свято Весни” тернопільські пластуни

Поділитися

З 13 по 15 травня на місці історичної Зборівської битви поблизу села Плісняни Зборівського району пластуни Тернопільської області разом відсвяткували “Свято Весни”. Це традиційне свято на честь небесного покровителя Пласту — Святого Юрія відзначається кожного року у всіх осередках Пласту. Цьогорічне Свято Весни відвідало близько двохсот п’ятидесяти пластунів зі всієї області. Вони продемонстрували здобуті протягом року вміння і навички перед початком літнього пластового таборування.

Темою Свята Весни стало гасло “Запали вогні свого міста”, а тому всі команди-учасники представляли свої під табори, як вулиці пластового містечка. На Святі Весни всі бажаючі  мали змогу взяти участь у різноманітних змаганнях, зокрема  з театрального мистецтва, спортивних змагах, а також у конкурсі нічної ілюмінації, тощо — загалом налічувалось близько одинадцяти конкурсів, за результатами яких і було визначено переможців.

 

“Підготовленість куренів вражала, і хоча  конкурсів було досить багато, проте  на якості виконання це не позначилось”, — розповідає суддя конкурсу моди Plast Fashion Day Софія Тибінка.

 

“А мені сподався театральний конкурс, оскільки я мав головну роль у виставі свого куреня”, —  розповів учасник акції Антон Рудницький, член тернопільського курені імені Івана Гавдиди, – “А ще мені сподобалось, що цього року була гарна погода, яка не заважала проведенню конкурсів”.

Захід відвідали і пластуни-новаки, віком від восьми до одинадцяти років, які приїхали зі своїми виховниками і батьками. “Новацтву дуже сподобалась цьогорічна тема СВ”, — розповідає новацький виховник Антон Мудрак – “Діти багато дізнались від своїх старших друзів-пластунів. Програма для них була надзвичайно насичена і різноманітна, оскільки виховання дітей такого віку передбачає сприймання всього через гру, що і було досягнено”.

 

Окрім пластунів на Свято Весни  було запрошено і їх батьків, щоб ті на власні очі могли переконатись, чим займаються їхні діти на пластових таборах. З візитом до пластового містечка завітали також представники обласної влади, влади міста Тернополя і Зборівського району. У вітальному слові до пластунів міський голова Тернополя Сергій Надал зазначив: “Дуже добре, що темою вашого свята є саме місто, оскільки так ви матимете можливість оцінити масштаби роботи міської влади. А ще можливо у вас появляться деякі варіанти вирішення певних проблем міста, які ми зможемо виконати”.

А в неділю зранку для учасників заходу провів Святу Літургію отець-доктор Михайло Димид, член Пласту, віце-ректор Українського Католицького Університету у Львові. Для Богослужіння спеціально було збудовано пластову таборову капличку, престол і жертовник. Пластуни самі прислуговували отцю в часі Служби Божої, співали, щиро молились, дякуючи Богу за гарну зустріч, теплу сонячну погоду та нових друзів, повідомила “Про все” прес-служба Тернопільського «Пласту»

Як зазначив по завершенні зустрічі комендант заходу Роман Задорожний: “Ми змогли за такой короткий час відтворити атмосферу повноцінного міста зі своїми щоденними колопотами  та веселими забавами. Організатори заходу дуже вдячні усім куреням, які не полінились і знайшли час на підготування до усіх конкурсів, адже саме від якості їх підготовки залежала значна частина успішності проведення заходу».   Нагадаємо, що “Пласт” — національна скаутська організація України, мета якої сприяти  всебічному патріотичному вихованню  і самовихованню  молоді на засадах християнської моралі — виховувати українську молодь, і на свідомих, відповідальних та повновартісних громадян місцевої, національної та світової спільнот, провідників українського суспільства.

19 травня о 14.15 в 179 аудиторії Тернопільського педуніверситету ім. В. Гнатюка відбудеться зустріч із психологом-сімейним консультантом

Голова УГКЦ зареєструється на Facebook