Як відзначили 9 травня на Тернопільщині (офіційна версія від влади)

Поділитися

Захід розпочався панахидою біля Пагорбу Слави за всіма полеглими в роки війни. Відправу здійснили єпарх Тернопільсько-Зборівський УГКЦ владика Василій, єпископ Тернопільський і Бучацький УПЦ КП владика Нестор, єпископ Тернопільський і Червоногородський, вікарій Тернопільської єпархії УАПЦ владика Мстислав.

Після спільної молитви до присутніх звернувся голова обласної державної адміністрації Валентин Хоптян.

Він привітав усіх зі святом Перемоги та наголосив на важливості збереження пам’яті про воєнні лихоліття.

«У ці дні ми знову повертаємося до незабутнього травня 1945 року, вклоняючись подвигу тих, хто назавжди залишився прикладом мужності та  сили духу. Сьогодні ми згадуємо всіх, хто боровся на фронтах війни та у підпіллі, працював у тилу, карався у концентраційних таборах…», – сказав у своєму виступі голова облдержадміністрації.

Валентин Хоптян наголосив, що подвиг воїнів-переможців та їхня жертовність не підлягають забуттю.

Від імені влади та в знак щирої шани весняні квіти ветеранам подарували наймолодші тернополяни.

Хвилиною мовчання та військовим салютом присутні вшанували пам’ять полеглих на фронтах війни.

Вінки та букети квітів лягли до підніжжя Пагорбу Слави.

Присутні на урочистостях вихованці Коропецького ліцею та військовослужбовці 11-ї Тернопільської окремої гвардійської артилерійської бригади 13-го армійського корпусу Сухопутних військ Збройних Сил України пройшли урочистим маршем Алеєю Слави, повідомляє сайт ОДА.

Військовий оркестр привітав ветеранів війни виконанням музичного дефіле.

Голова обласної державної адміністрації Валентин Хоптян поклав квіти до військового меморіалу на Микулинецькому кладовищі Тернополя.

Це поховання налічує 325 могил, з яких 17 братських і 308 індивідуальних. За даними істориків тут поховано 408 бійців і командирів, які загинули при визволенні Тернополя та чиї імена відомі. Також на кладовищі є 3 братські могили, в яких поховано тисячі безіменних героїв.

Разом із представниками обласної та міської влади, громадськості, керівник області вклонився світлій пам’яті полеглих на війні солдатів.

Панахиду на воїнських могилах відслужили представники духовенства Української Греко-Католицької Церкви, Української Православної Церкви Київського Патріархату, Української Автокефальної Православної Церкви.

Голова ОДА Валентин Хоптян, інші офіційні особи, представники громадськості та молодь, поклали квіти до братської могили, в якій поховані загиблі політв’язні та репресовані.

Меморіал знаходиться на Микулинецькому кладовищі.

Молитвою та окропленням святої води духовенство різних конфесій вшанувалося пам’ять жертв сталінських репресій.

Відбудеться творча зустріч з письменницями-переможцями літературного конкурсу «Коронація слова» Вікторією Горбуновою та Дарою Корній (Мирослава Заморської)

Тернопільські рятувальники привітали розвідника