ЄС вказує на брак демократичних реформ в Україні

Поділитися

У 2010 році в Україні не відбулося значних демократичних реформ, а в деяких сферах мало місце погіршення ситуації.

Таким є один із висновків регулярної доповіді щодо поступу країн Європейської політики сусідства, яку Європейська Комісія опублікувала 26 травня.

Протягом 2010 року в Україні «мало місце погіршення поваги до засадничих свобод, зокрема, до свободи засобів масової інформації, до свободи зібрань та до демократичних стандартів», – йдеться у звіті. Після «в цілому доброго проведення президентських виборів на початку року, жовтневі вибори до місцевих органів влади були піддані жорсткій критиці з боку міжнародних та національних спостерігачів».

Єврокомісія також заявляє, що протягом року «не спостерігалося поступу щодо реалізації інклюзивної конституційної реформи». За оцінками експертів, повернення до Конституції 1996 року надало «ще більш широких повноважень Президентові та послабило парламентський контроль за виконавчою владою». Єврокомісія також посилається на висновок Венеціанської Комісії Ради Європи про те, що «Конституція 1996 року не забезпечує достатньої системи стримувань та противаг».

Викликає занепокоєння ЄС і тісний зв’язок бізнесу та політики в Україні. «Залежність політичних партій від приватних джерел фінансування залишається проблемою, яку слід розв’язати», – йдеться у доповіді.

«У сфері прав людини, засадничих свобод та верховенства права спостерігалося погіршення ситуації», – додає Єврокомісія. Вона також нагадує, що ЄС «висловлював занепокоєння щодо зниження рівня поваги до засадничих свобод та демократичних принципів в Україні».

У сфері забезпечення свободи ЗМІ «впродовж звітного періоду зросла кількість випадків насильства над журналістами та їх залякування. У розслідуванні таких випадків значних успіхів досягнуто не було», – йдеться у звіті.

Єврокомісія також наголошує на потребі проведення «комплексної реформи судової системи», «подолання корупції», «дотримання принципів справедливого, неупередженого та незалежного судового процесу».

Втім, у звіті згадано і позитивні зрушення, передусім в економічній сфері. Зокрема, Єврокомісія привітала ухвалення Закону про функціонування газового ринку, що відкрив шлях до вступу України до Енергетичної Спільноти. У сфері соціальної політики позитивним зрушенням названо підписання генеральної угоди між урядом, профспілками та працедавцями.

Єврокомісія також привітала ухвалення закону про державні закупівлі, але застерегла від оновлень закону, які суперечитимуть принципам прозорих та справедливих процедур. «У сфері державних закупівель усі імплементувальні норми та доповнення мають дотримуватися міжнародних норм – аби значну частину допомоги ЄС, спрямованої шляхом бюджетної підтримки, не було знову зупинено», – йдеться у звіті.

Водночас Єврокомісія привітала поступ у переговорах щодо Угоди про асоціацію, зокрема щодо глибокої та всебічної зони вільної торгівлі. «У 2010 році було досягнуто значного успіху в переговорах щодо сфер Політичного діалогу та реформ, Політичної асоціації та Співробітництва і конвергенції у сферах зовнішньої та безпекової політики. Успіху також досягнуто в розробці Інституційних положень, Загальних та Кінцевих положень, а також в економічних питаннях та питаннях міжвідомчого співробітництва, щодо яких переговори були попередньо завершені. Розділ «Юстиція, свобода та безпека» є близьким до остаточного ухвалення. Переговори щодо частини Угоди, яка стосується глибокої та всебічної зони вільної торгівлі, тривають; обидві сторони підтвердили свої наміри завершити їх у 2011 році», – йдеться у документі.

Латекс і…

Депутат обласної ради (партія “За Україну!”) Степан Барна подав в суд на Верховну Раду України