Кінотеатру в Бучачі не буде

Поділитися

Остання сесія райради прийняла пішення про ліквідацію районної комунальної кіновідеомережі. Це радше формальність, оскільки така структура давно була збитковою й практично не фінансувалася. Яка ж доля будівлі кінотеатру ім. О.Довженка у центрі міста? Під який проект може бути використана ця споруда і хто буде її власником? Про це розповідає директор Бучацької районної комунальної кіновідеомережі Андрій Лисий:

– Коли мене призначили на посаду кіновідеомережі у березні 2008 року, це підприємство уже було збиткове і мало багато проблем. Зарплати були мізерними. Наприклад, прибиральниці працювали за 69 грн. на місяць. Намагалися вижити за рахунок орендної плати – за дозволом райради уклали договори оренди приміщень, розташованих у будівлі кінотеатру, з власниками дискотеки “Полюс”, іншими підприємцями. Оскільки на розвиток чи навіть збереження кіноіндустрії у районі кошти не виділялися, багато працівників звільнилися. Залишилися тільки дві діючі кіноустановки у Бариші та Соколові. Від усіх інших після багаторічного розкрадання і сліду немає. Щороку кіновідеомережа мала значне недофінансування. Наприклад, на 2010 рік для утримання обєкту, за нашими розрахунками, необхідно було 126 тис. грн., реально отримали 30 тис., 10 тис. грн. одразу ж скерували на погашення боргу перед Пенсійним фондом. Відтак від нас пішли орендарі і ми втратили єдине джерело прибутку. Фінансування на цей рік – нульове. До 750-річчя Бучача все ж зробили частковий ремонт фасаду, тепер винні підряднику 150 тис. грн. Ці кошти передбачені райрадою як цільові, для погашення боргу.

Ще три роки тому була розроблена документація щодо перекриття даху будівлі кінотеатру, однак грошей на це у районному бюджеті не було. Цьогоріч стався частковий обвал стелі у глядацькому залі. До нещасних випадків могло призвезти обсипання важкої штукатурки, тому комісія на чолі із заступником голови райради Василем Вонсяком прийняла єдине правильне у цій ситуації рішення: припинити демонстрування фільмів. Останній сеанс відбувся понад два місяці тому. Сьогодні працює комісія з ліквідації кіновідеомережі. Депутати вирішили не доводити ситуацію з утриманням підприємства до такого стану, в якому у свій час опинився “Бучачліс”, – державного фінансування немає, на себе самостійно заробити теж нема змоги, а борги перед Пенсійним фондом зростають щомісяця.

У нас без роботи залишаються п’ятеро людей. Звісно сесія райради рекомендує відділу культури і туризму РДА як балансоутримувачу працевлаштувати вивільнених працівників, але в це мало віриться. Будівля кінотеатру залишається у комунальній власності, але перейде на баланс відділу культури і туризму РДА. Можливо, знайдеться інвестор, який погодиться вкласти гроші в ремонт будівлі із збереженням її профілю. Багато підприємців попередньо цікавились спорудою. Попри те, що вона розташована у дуже привабливому місці, вона потребує великих капіталовкладень. Той, хто вкладає гроші у якийсь проект, хоче чітких гарантій, що він не “прогорить”. Втім, на офіційному рівні це питання ще не вирішується.

Для того, щоб кінотеатр у Бучачі був і кіно “крутили”, потрібно дуже багато. Почнемо з того, що приміщення не оновлювалося з часу свого відкриття, зараз воно у дуже непривабливому стані. Давно відсутнє опалення, система придатна хіба на металобрухт. Щоб лише перекрити дах, кажуть фахівці, потрібно 400-450 тис. грн. Плюс оновлення фасаду. Можна було б придбати сучасні електронні системи для демонстрування фільмів. Для нашого глядацького залу на майже 400 місць такий проектор коштував ще у 2009 році 120 тис. грн. Проблема кіновідеомережі визріла не сьогодні і не вчора. І не лише у нас така ситуація, а практично у всіх районах області, повідомляє http://buchachnews.com

Чортківська районна рада відмовилася від так званих «червоних ганчірок»

У технічному університеті привітали ветеранів-співробітників