Металопластикові вікна та їх вплив на життя людини

Поділитися

З кожним роком все більшу популярність серед різних верств населення набувають металопластикові вікна. Раніше вони були символом успішності, а зараз – звичним явищем. Люди віддають перевагу сучасним віконним рамам і склопакетам до них. І в цьому немає нічого дивного, адже металопластикові вікна мають велику кількість позитивних властивостей. Вони чудово захищають від холоду, не даючи холодному повітрю проникнути в приміщення, тому, що конструкція вікна є практично герметичною. Це зменшує будь-який шум з вулиці, приблизно на 30 децибел. Завдяки цьому в приміщенні постійно підтримується рівень звукового комфорту. Також незаперечною перевагою перед звичайними вікнами є їх відмінний зовнішній вигляд та зручність. Вагомою перевагою металопластикових вікон є режим мікропровітрювання, що дозволяє залишити пятиміліметрову щілину, для безперервного надходження кисню в приміщення.

 

Металопластиковий профіль, з якого виготовляється рама і стулка, складається з полівінілхлоридного профілю, всередині якого знаходиться армуючий метал, що додає жорсткість конструкції вікна. Теплоізоляційні показники вікон в першу чергу залежать від ширини самого профілю, а також від кількості порожніх камер, розташованих усередині рами. Проста конструкція з двох і більше скляних полотен, герметично скріплених між собою по краю за допомогою спеціальної обойми називається склопакетом. Який може бути одно-, дво-, трикамерним.

Полівінілхлорид з якого виготовляються металопластикові вікна можна віднести до універсальних і безпечних матеріалів, стійких до агресивних факторів зовнішнього середовища і тому є найпоширенішим полімером. Це хімічна сполука, що складається з хлориду натрію, тобто звичайної солі та нафтопродуктів. Сам по собі цей продукт нешкідливий, про що свідчить той факт, що з полівінілхлориду сьогодні робиться велика кількість дитячих іграшок, різних товарів медичного призначення, зокрема контейнерів для зберігання крові та плазми, зубних щіток, аксесуарів, одягу та взуття, а також різноманітних будівельних матеріалів.

Полівінілхлорид відноситься до числа важко займистих матеріалів завдяки наявності хлору у його молекулі. Вироби з цього матеріалу важко запалити. Відходи виробництва можуть піддаватися утилізації та переробці до 5 разів. При цьому якість залишається незмінно високою, злегка змінюється тільки відтінок пластику.

При горінні полівінілхлорид становить небезпеку для здоров’я та довкілля, тому, що утворюються високотоксичні хлорорганічні сполуки, які потрапляючи в організм людини викликають гормональні порушення.

У виробництві ПВХ деякі виробники як каталізатор використовують свинець (для додання білизни) та кадмій, що загрожує здоров’ю людей. Для отримання необхідних властивостей в пластичну масу добавляють різні добавки: стабілізатори, модифікатори, полімерні допоміжні реагенти, наповнювачі, пластифікатори, при необхідності – фарбувальні пігменти. Добавки визначають властивості кінцевого продукту.

Для попередження появи неякісної продукції з ПВХ на ринку України державною санітарно-епідеміологічною службою здійснюється постійний контроль за дотриманням вимог санітарного законодавства. Прикладом є встановлення санепідслужбою Запорізької області в листопаді минулого року невідповідності зразків полівінілхлоридних профілів, системи «RHEINPLAST» виробництва «Altest Grup», Болгарія. Згідно результатів досліджень зразки продукції не відповідають критеріям безпеки СанПіН 6027 А-91 «Санитарные правила и нормы по применению полимерных материалов в строительстве», СІ 6035 А-91 в частині рівня напруженості поля статичної електрики на поверхні матеріалу. Зареєстровано перевищення гігієнічного нормативу в 1,6-1,9 рази.

Дане питання перебуває на контролі санепідслужби області. Протягом минулого року проведено перевірку 92 об’єктів, що реалізовують цей вид продукції. На перевірених об’єктах області продукції, яка не відповідає санітарно-гігієнічним вимогам не виявлено.

Усім бажаючим придбати вироби з полівінілхлориду, обласна СЕС рекомендує вимагати у реалізаторів документи, що гарантують якість та безпеку продукції, зокрема висновки санітарно-епідеміологічної експертизи та сертифікати відповідності, розповів “Про все”   в.о. завідувача токсикологічною лабораторією Тернопільської санепідемстанцією М. Фрондзей

У Тернополі настільки впав рівень, що тут сумують за ніякою “Територією А”

У селі В.Плавуча в Козівському районі розкрадають розпайоване майно