Підсумок тижня: Тимошенко заради рейтингу не готова до арешту

Поділитися

Тимошенко навряд чи з власної волі хоче у в’язницю. Ймовірний план – арешт, а тоді – народне визнання, на думку фахівців, діє тільки один раз.

І свій шанс Юлія Тимошенко вже використала 2001 року. Та й Генпрокуратура, яка вже завела на екс-прем’єрку три кримінальні справи, не вельми прагне її “зачинити”.

“Ми бачимо, що і прокуратура хвилюється, і Тимошенко хвилюється, її лякає, що їй можуть змінити меру запобіжного заходу замість підписки про невиїзд – можна затримати, в принципі, вони звичайно цього не хочуть. Хотіли просто довести справу до кінця, а Тимошенко зацікавлена в тому, щоб то було не так швидко”, – каже політолог Михайло Погребінський.

Колишня очільниця уряду запевняє – прокуратурі вона не опирається. Каже, готова до слідчих дій, просто ГПУ не має у чому її звинуватити.

“Всіма своїми можливими силами я буду сприяти проведенню розслідування. тому що я знаю, що моя позиція правильна. Я закони не порушувала і я хочу, щоб це розслідування як і по всім попереднім справам зайшло у глухий кут, і щоб прокуратура і замовник цих політичних репресій Янукович ще раз зрозуміли, що вони зайшли в глухий кут”, – каже лідер ВО “Батьківщина” Юлія Тимошенко.

Тим часом, слідчий попередив Тимошенко, що терпець може таки увірватись, якщо підозрювана й надалі “водитиме цапа” чи пак – довго обиратиме захисника.

“У слідства на даний момент є всі підстави звернутися в суд з заявами про зміни мір запобіжних заходів, тому що поведінку, яку обрала Юлія Володимирівна повністю суперечить здоровому глузду”, – каже старший слідчий з особливо важливих справ ГПУ Олександр Нечвоглод.

Не дозволить слідчий захищати Тимошенко її соратнику Сергію Власенку. Каже, народний депутат адвокатом бути не може.

“Кримінально-процесуальний кодекс не передбачає такої процесуальної фігури як адвокат – мова йде про захисника, окрім адвоката у кримінальному процесі захисниками можуть бути інші фахівці у галузі права – це прямо передбачає закон. А також близькі родичі, саме в такому статусі іншого спеціаліста в галузі права, як це прямо передбачено статтею 44 кримінально – процесуального кодексу Юлія Володимирівна і заявила мене як свого захисника”, – каже народний депутат Сергій Власенко.

Схожої думки дотримуються й експерти, мовляв, у законі про статус народного обранця не написано, що він не може бути захисником.

“Законом про статус народного депутата заборонено народному депутатові бути адвокатом, однак відсутня у законодавстві України будь-яка норма, яка би забороняла народному депутатові бути захисником у якості іншого фахівця у галузі права”, – каже адвокат В’ячеслав Талько.

У самому ж кримінально-процесуальному кодексі зазначено – Як захисники допускаються особи, які мають свідоцтво про право на адвокатську діяльність в Україні та інші фахівці у галузі права.

“Якщо слідчий Головного управління з розслідування особливо важливих справ Генеральної прокуратури України вдруге відмовить Сергію Власенку представляти інтереси екс-прем’єрки, то Юлія Тимошенко обіцяє звернутися до європейських судів з заявою про те, що порушується її право на захист. Втім, Юлії Тимошенко варто поквапитися, адже приклад її соратника Юрія Луценка, який нині голодує у Лук’янівському СІЗО, демонструє – якщо треба посадити когось за грати привід знайдуть і без консультацій європейської Феміди”, – каже журналіст Ольга Кучер.

А тим часом, один з європейських судів вже слухає справу – Луценко проти України. Екс-міністр звинувачує уряд у порушенні його прав. Суд лишив Юрія Луценка за ґратами, аби він і його захисники швидше читали справу. Втім, останні відмовилися від такого права аби тільки екс-міністра випустили.

“Зараз можна казати, що не має навіть тих формальних підстав на які посилалася Генеральна прокуратура, намагаючись якимось чином обґрунтувати утримання під ватрою, тому ми відмовилися від ознайомлення з матеріалами кримінальної справи, щоб в них не було формального приводу говорити, про те що Юрій Луценко повинен знаходитися в тюрмі через те, що його адвокати повільно читають”, – каже адвокат Юрія Луценка Ігор Фомін, повідомляє 24 канал

Відтак, аби привернути увагу, Луценко два тижні тому оголосив голодування. З 1 травня його змушували їсти калорійну суміш для голодуючих, аби цукровий діабет не звів арештанта передчасно в могилу.

“Він вживає їжу, вживає калорійну суміш і щоденно він надглядається лікарями, які знаходять його стан як задовільний”, – каже речник ГПУ Юрій Бойченко.

Цього тижня він остаточно відмовився і від сумішей з молоком та м’ясом, і від крапельниці з глюкозою та вітамінами.

“Якщо він відмовиться від цієї суміші і постане загроза його життю, тобто скажімо рівень ацетону в крові буде такий який буде свідчити про загрозу життю – тільки тоді може вдаватися до примусового годування”, – каже уповноважений з прав людини в Україні Ніна Карпачова.

“Очевидно, ГПУ не досить того, що я добиваюсь законності та справедливості ціною свого здоров’я, Вам цього мало, я готовий відстоювати свої права і найвищою ціною – ціною життя. Свобода і законність варта цього”. Фактично, своєю заявою Юра стверджує, що він готовий до примусових методів харчування, тобто, він готовий до того, що керівництво буде приміняти до нього силу”, – каже дружина Юрія Луценка Ірина Луценко.

Наразі проти Луценка, як і проти його колишньої начальниці Тимошенко, порушили три кримінальні справи за зловживання службовим становищем. Поки адвокати екс-міністра вибудовуватимуть лінію захисту, сам Луценко голодуватиме у камері на самоті, за постановою суду, ще до 26 травня.

У технічному університеті привітали ветеранів-співробітників

Українській співачці Міці Ньютон дають 27-30 місце на Євробачення-2011