За триста гривень німецьку візу Вам надішлють додому

Поділитися

Ті, хто часто подорожує до Німеччини, незабаром зможуть отримувати візи не лише в Києві, але й в Одесі, Донецьку та Львові. Щоправда, киянам нововведення не принесе нічого крім додаткових витрат.

Вже цієї п’ятниці подавати заявки можна буде у Львові, 31 травня нова процедура буде запроваджена в Одесі. Заявникам з Донецька доведеться почекати – через пожежу в призначеній для візового центру будівлі його відкриття відкладається на три-чотири тижні. Консульський відділ посольства Німеччини працюватиме через посередників – фірму VFS, яка вже надає подібні послуги українським гостям Франції, Нідерландів та Фінляндії. Подані заяви будуть направлятися до посольства наступного дня та після одного-двох днів опрацювання надсилатися клієнтові. Коштуватимуть послуги VFS 25,2 євро, ще 50 гривень клієнтові доведеться заплатити, аби кур’єр привіз паспорт йому додому. І це не враховуючи візового збору, який для більшості подорожуючих складає 35 євро.

«Завдяки тому, що зникла необхідність проходження особистої співбесіди для тих, хто подорожує часто, а також розширенню кола тих, кого стосується ця процедура, на нашу думку, зроблене спрощення в процедурі опрацювання візових заяв», – зазначив на прес-конференції у Києві посол Німеччини в України Ганс-Юрґен Гамзьот.

«Витрати – як на квиток»

Співробітник компанії Siemens донеччанин Олексій Дулін їздить до Німеччини у службових справах раз на півроку. У паспорті він уже має дві німецькі візи – саме стільки повинен мати українець за останні два роки, аби скористатися спрощеною процедурою. Платними послугами офіційних посередників Дулін готовий скористатися. «Вартість послуг можна порівняти з вартістю квитка з Києва в Донецьк і назад», – каже він.

Проте полегшення в отриманні візи можуть не відчути кияни – спеціальні «експрес-віконця», які працювали у посольстві для тих, хто часто подорожує до Німеччини, наступного тижня закриють, а полегшена процедура відтак працюватиме для них лише через того ж посередника, що працює і в столиці. Посол зазначає, що послуги фірми є добровільними, і будь-хто зможе призначити собі час прийому в посольстві й подати заяву особисто і безкоштовно. Щоправда, запис має зазвичай відбуватися за декілька тижнів до планованої дати подорожі. Натомість в «експрес-віконці» можна було здати і отримати документи без запису і, зазвичай, без черги.

Посол сподівається на менші черги

Та запевнити в тому, що таку візу киянам вдасться отримати так само швидко, як і раніше, без сплати додаткових коштів, у посольстві не можуть. Хоча посол зазначає: «Я не очікую ускладнення процедури, адже завдяки запровадженню нових центрів, ситуація у віконцях посольства також трохи зміниться». Однак робити висновки, за його словами, можна буде лише тоді, коли стане зрозуміло, яка частка заяв подаватиметься через новостворені візові центри, пише http://www.dw-world.de

 

Люди против свиней повстали на Івано-Франківщині

Сьогодні у Тернополі можна виграти автомобіль