Більшість Кременецької районної ради підтримує ліквідацію Тернопільської області?

Поділитися

Кременеччину завжди відносили до так званого «червоного пояса» Тернопільської області, де патріотичні погляди і тенденції були начебто не в фаворі. Мовляв, люди там якісь «нє мєстниє» і голосують на виборах «нє по мєстному» – виключно за регіоналів. Але передостання виборча кампанія до місцевих органів влади засвідчила цілком протилежне: кременчани – ще й які патріоти, адже більшістю проголосували за Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина». Як результат – очільником попередньої районної ради стала голова районної організації партії ВО «Батьківщина» Світлана Федишена.

– Світлано Іванівно, як вам працювалося на чолі районної ради? Наскільки вдалося втілити в життя все те, що було задумане? І як зі своїми обов’язками справляється теперішнє керівництво району?

– Про попередню каденцію можна розповідати багато, але зупинюся на основному. Що її характеризувало? Передовсім жорстка централізація фінансових потоків, коли всі місцеві податки йшли до Києва, а вже звідти розподілялися на місця. В результаті ми отримували справжній мізер. Цю ситуацію намагалася зламати Юлія Тимошенко, коли, очолюючи уряд у 2007-2009 роках, пробувала «протягнути» через парламент новий Бюджетний кодекс, який залишав нам наші кошти на місці, але… маємо те, що маємо. Тож в умовах цілковитої фінансової недостачі доводилося робити неможливе.

Якщо говорити конкретно, то передовсім за нашої каденції було розпочато відновлення дошкільних установ району. Навряд чи варто говорити про те, в якому до того вони були стані. На жаль, нам не вдалося завершити ремонт Кременецької школи мистецтв, яка є пам’яткою архітектури і потребує термінового ремонту. Оскільки цей об’єкт перебуває у державній власності, тож ми сподівалися, що держава допоможе нам з ремонтом. Не судилося. Зараз же районна рада (в тому числі й завдяки голосам з фракції «Батьківщина») звернулася до всіх нардепів, які представляють Тернопільщину, щоб вони хоч тепер посприяли нам у цьому питанні. Як ви вже можете здогадатися, відгукнувся на наше прохання тільки один парламентар – голова Тернопільської обласної організації ВО «Батьківщина» Василь Деревляний, який з приводу цього питання звернувся із запитом до уряду Азарова. Інші депутати досі мовчать, бо ж до виборів ще далеко, так що їм нема куди спішити.

Якщо ж обійти конкретику, то загалом можу сказати єдине: попередня районна рада намагалася вибудовувати свою роботу так, щоб ми не виглядали якимось непотрібним придатком виконавчої гілки влади на місцях. І це нам вдавалося. Ми намагалися при прийнятті рішень вишукувати якісь нестандартні підходи, виробляти нові погляди на ту чи іншу проблему.

– А теперішнє керівництво?

– Про нинішніх очільників району взагалі нема що говорити. Незабаром буде рік, як вони «за кермом», у їхнього Президента в руках вся повнота влади, вони мають свій «протушкований» парламент, а результату все одно ніякого. Хоча ні. Певний результат є. Нещодавно про нього вже писала ваша газета. Йдеться про факт передачі нашим головою РДА 12 га землі своїм родичам, які до Кременеччини мають таке ж відношення, як ми з вами до жителів Аляски.

Я, до речі, вже отримала відповіді з даного питання з обласної прокуратури, з управління СБУ в області, але з цих відповідей мені незрозуміло, яка ж оцінка дана діям кременецького високопосадовця.

– Які основні джерела наповнення районного бюджету?

– Джерело єдине – прибутковий податок з працюючих. На жаль, з кожним роком у нас цих працюючих все менше і менше.

З великих підприємств Кременеччини ще донедавна працював цукровий завод, зараз – не працює. По суті, працюючими у нас є декілька підприємств хлібопекарського напрямку і малі приватні підприємства.

Ось вам і бюджет, ось вам і безробіття…

– А як щодо туризму?

– Поки що це тільки перспектива. Так, стихійний туризм у нас розвинений, але ж від нього бюджет нічого не отримує. Тут ще все треба налагоджувати і впорядковувати.

– Сьогодні влада багато говорить про необхідність економії коштів, про оптимізацію медичної, освітньої галузей…

– Так, з усіх трибун, на усіх форумах тільки й чути про необхідність економії бюджетних коштів, потребу простим людям затягувати пояси і т.д. Але це аж ніяк не стосується місцевої влади. Бо ж якщо виконавчий апарат райради минулого скликання, як того вимагають діючі нормативні документи, справлявся зі своїми функціональними обов’язками при допомозі 13 штатних працівників, то теперішня рада, де керівники і більшість депутатського корпусу – «регіонали» Януковича і «народники» Литвина, збільшила штатну кількість працівників до 22 чоловік, передбачивши на це додатково майже 400 тис. грн. бюджетних асигнувань. Та найбільша «моральність» прийнятого рішення полягає в тому, ким же у виконавчому апараті заповнилися вакантні посади і, власне, для кого вони й створювалися? Заступником керуючого справами виконавчого апарату районної ради (до речі, така посада для апаратів районних рад не передбачена жодним чинним документом) став рідний брат нині діючого голови Кременецької РДА.

Другою штатною одиницею розрахувалися з одним зі спонсорів виборчої кампанії, третю ввели для конкретної особи, однак ця молода людина відмовилася від неї, дізнавшись про розмір заробітної плати.

Сказати, що збільшена кількість працівників вплинула на якість роботи, не можна, бо депутатам при підготовці і проведенні сесій не те, що матеріали не надаються заздалегідь для ознайомлення, а навіть графіку проведення засідань постійної комісії керуючий справами разом зі своїм заступником не можуть підготувати.

Тепер про економію в медицині. У нас в районі поки що закрили, чи то пак перепрофілювали на геріатричне відділення, тільки одну дільничну лікарню – в селі Ридомилі. У принципі, цей крок виправданий, адже питання про її перепрофілювання вже давно стояло на порядку денному. Річ у тім, що в цьому закладі хворих практично не було, зате було багато стареньких одиноких людей.

Що стосується освіти… Нещодавно сесія районної ради розглядала «Стратегію розвитку Кременеччини до 2015 року». Відповідно до цього документа, планувалося закрити дві сільських школи, перепрофілювати із середньої в восьмирічну кременецьку міську школу, перевести на базу загальноосвітньої школи №5 кременецьку гімназію тощо. Але завдяки нашим зусиллям, зусиллям трудового колективу закладу, завдяки широкому розголосу від цих ідей чинна місцева влада поки що відмовилася.

– Наостанок вже традиційне запитання про ситуацію в районній раді.

– Як ви уже знаєте, більшість у раді – це представники Партії регіонів. Хоча всі вони є позапартійними, бо це – керівники різних установ, тобто люди, залежні від партії влади. Отож районна рада приймає абсолютно все те, що їй скажуть «згори». Доходить до абсурду, коли більшість районної ради голосує по суті за ліквідацію Тернопільської області, не підтримуючи проект рішення нашої фракції, в якому значилося цілком протилежне.

Депутатів фракції «Батьківщина» у районній раді є 14 чоловік (загальний склад ради – 60), але навіть з представниками решти опозиційних сил ми не в змозі назбирати більшості. Тож від нас мало що залежить.

Розмовляли Світлана ШЕВЧУК і Дмитро ІСІЧЕНКО (Газета “Наша Батьківщина” №22 від 1.06.2011р)

Не тягнибоківська газета «Свобода» здобула перемогу в творчому конкурсі Національної Спілки журналістів України

Щоб тернопільські рятувальники “не заросли мохом”, їх взяли до антитерористичних навчань