Електорат Олега Тягнибока тане у Тернополі як весняний сніг

Поділитися

 

У цьому переконався особисто автор цих рядків. Напівпорожній зал  у палаці культури «Березіль»  цьому логічне підтвердження. Звичайно, можна говорити, що погода була дощова, що частина симпатиків поїхали на дачі і по селах. Але факт залишається фактом: якщо на зустрічах з Тягнибоком торік,  на дострокових місцевих  виборах восени найбільші площі і зали Тернопільщини були переповнені, то вчора у «Березолі» зал був наполовину заповненим, а другий поверх взагалі порожній (див. відео)

Лідер «Свободи» відверто був незадоволений наповненістю залу. Навіть щоб зайнятий вільні місця не прийшли свої партійці. Більше того, якщо з міської ради завітало з півтора десятка депутатів-свободівців, то обласна рада була представлена Олексієм Кайдою, Олегом Сиротюком та депутатом Михайлом Тимошиком. Про обранців народу в облраді від «Свободи» не згадували, хоча й звітував їхній керівник фракції.

Зустріч, або як назвали її свободівці громадські слухання з питань розвитку міста Тернополя  розпочались з молитви. Два Олеги – Тягнибок і Сиротюк, Олексій Кайда і Сергій Надал прочитали з священником «Отче наш» . Вони й утворили президію. Насправді слухань з розвитку міста не було. Зібрання нагадувало скоріше екзамен: «скурились» свободівці у Тернополі чи ні? Відсутність людей засвідчило про значне розчарування у новоявлених націоналістах. Про розвиток міста не йшлося. Не представляли жодної програми чи стратегії. Говорили що зробили або чому не вийшло. Людям дали на руки порядок денний сьогоднішньої сесії міської ради. Присутні могли безпосередньо у залі спитати все, що їх цікавило.  Але за все за порядком.

Після молитви слово взяв новоспечений голова Тернопільської обласної організації ВО «Свобода» Олексій Кайда. Керівник облради намагався знайти шлях до сердець присутніх щирістю. Говорив про поїздки за кордон, чому облрада недієздатна. Серед присутніх більшість становила пенсіонерів  поважного віку. З молоді були лише депутати-свободівці.


Завітали на зустріч чимало тернополян, які мали скарги. Це і пайовики Щепановського, і скривджені головним транспортником Тернополя – Мединським, і пенсіонери, які не задоволені роботою ЖЕКів. Напевно, виступ очільника облради їх не зацікавив, бо Кайду відпустили фактично відразу. Про «соціалку» він мало корисного говорив. Більше жалівся «як не може» і як «попри все вдається протягувати рішення».

Голова фракції «Свободи» в облраді Олег Сиротюк також не викликав великого захоплення. Люди здивовано слухали про якісь міфічні досягнення «Свободи» в облраді і в той же час про неможливість прийняття рішень. Виступи «свободівці» загалом були непереконливі.

Справжнє цунамі емоцій викликав виступ мера Сергія Надала. Міський голова почав про успіхи, але досвіченіший Олег Тягнибок завважив, що залу це нецікаво і почав читати записки. Виглядало так, ніби Надал здавав екзамен Тягнибоку. Спочатку слухати було цікаво: Тягнибок читав записку, а Надал відповідав. Навіть не тернопільський оператор з крутою кінокамерою (напевне, делегований одним із національних телекомпаній для зйомок чергового піарного матеріалу про місцеву Свободу) почав документувати події.  Проте тернополяни, які мали свої клопоти, не сприйняли забавлянок свободівців. Із залу почали все частіше вигукувати питання. Тягнибок передав ініціативу присутнім у залі. На деякі питання чи скарги мер мав заготовлені лаконічні відповіді, на деякі ні. Ситуація загострилась, коли до слова дорвались неосвічені люди. Крики, ледь не лайка поширилась залом. Кілька разів здавали нерви у Тягнибока і Надала. Проте, їм вдалось опанувати ситуацію. Наприклад, обдурена вкладниця Щепановського сприйняла слова мера про те, що він пропонує облдержадміністрації направити 16 мільйонів гривень на будівництво соціального житла для потреб вкладників «Будівельника». Те, що така ідея є порушенням чинного законодавства ніхто не переймався. Воно й не дивно, адже електорат «Свободи», як зазначають експерти-політологи – неосвічений люмпен, хоч і на патріотичній платформі.

Загалом зустріч тривала понад дві з половиною години. Завершив її Олег Тягнибок. Говорив, звісно про прапори, про боротьбу, про те, що у новому парламенті вони зможуть відстоювати національні інтереси. Про те, що для результативного «відстоювання» необхідно 226 мандатів не згадував.

Детальніше про події – дивіться відео

Нові деталі у справі Щепановського

Надал звільнить Мединського?