На Кременеччині сказились дві корови

Поділитися

23 травня в селі Сапанів Кременецького району виявлено падіж 2-х голів великої рогатої худоби (корови) з підозрою захворювання на сказ. Місцевою районною ветеринарною службою прийняті першочергові міри щодо недопущення розповсюдження інфекції. Голови корів направлено на експертизу до Регіональної державної лабораторії ветеринарної медицини в місто Тернопіль., самі ж тіла спалено. Учора попередні дані щодо захворювання даних корів на сказ підтверджено в ході лабораторного дослідження, про що складено відповідні акти. За участі працівників Кременецького РВ УМНС засідання районної надзвичайної протиепідемічної комісії, на якому затверджено ряд відповідних заходів карантинного та превентивного характеру. Дана ситуація класифікується як надзвичайна природного характеру об’єктового рівня.

Сказ (водобоязнь, гідрофобія) – гостра інфекційна хвороба з тяжким ураженням центральної нервової системи, що спричиняється вірусом. Сказ віднесено до особливо небезпечних хвороб.
Зараження людини сказом відбувається в основному через укуси хворою твариною чи внаслідок попадання її слини на свіжі поранення, подряпини шкіри або слизових оболонок. Інфікування людини сказом відбувається здебільшого від диких хижих (вовки, лисиці- 41,4 %) чи домашніх тварин (коти- 21,8 %, собаки – 15,3 %,) а також сільськогосподарських тварин ( 20,2% ).
Головною ознакою захворювання диких тварин є зміна поведінки, насамперед, втрата відчуття страху. Звірі втрачають обережність і вдень з’являються в населених пунктах, нападають на людей і тварин. З метою попередження сказу, ветеринарною службою ведеться боротьба зі сказом серед собак, знищення бродячих тварин, профілактична вакцинація свійських тварин.
При несвоєчасно проведених щепленннях, котрі здійснюються після укусу інфікованої тварини, хвороба закінчується смертю. Щорічно в Україні реєструється понад 100 тисяч осіб, котрі звернулись у медичні заклади з приводу укусів тваринами, з яких 60 % отримують направлення за показниками підозри інфікування сказом.

«Заготозбут» з Ланівців пройшов сертифікацію

На Тернопіллі почали топитись у двічі більше, ніж торік