Щоб сказали “донецькі патріоти” на дії тернопільських однопартійців?

Поділитися

До 120-річниці від дня народження полковника Євгена Коновальця працівники Державного архіву Тернопільської області підготували документальну виставку.

В експозиції виставки представлені документи періоду 1920-х – 1930-х років, які висвітлюють діяльність УВО та ОУН на території Тернопільського воєводства.

Участь у відкритті експозиції взяв заступник голови ОДА Петро Гоч.

Спілкуючись із журналістами, він наголосив, що важливості постаті Євгена Коновальця для історії України.

«Завдяки проведенню таких виставок маємо нагоду більше дізнатися про сторінки національно-визвольної боротьби українського народу», – сказав Петро Гоч.

Цікавими для відвідувачів виставки будуть такі документи як: інформація слідчого відділу команди поліції в м.Теребовлі від 26 листопада 1928 р. про відносини української еміграції в Берліні (про Є. Петрушевича та Є. Коновальця), інформація команди поліції в м. Тернополі від 16 квітня 1930 р. про зібрання членів УВО в Подебрадах, Чехословаччина та про участь в зібранні М. Сціборського та Є. Коновальця, інформація команди поліції в м. Бучачі від 23 вересня 1935 р. про політику Євгена Коновальця на теренах Східної Галичини та внутрішнє становище ОУН та ін.

Велика кількість статей, присвят, повідомлень у пресі України та закордону про Євгена Коновальця містяться у другому розділі експозиції, поряд із книгами, що висвітлюють життя та діяльність Провідника УВО та ОУН.

Окремим розділом представлені документи, що містять інформацію про смерть Євгена Коновальця. Особливу увагу привертають польські поліційні документи 1938 року, а серед них листівка «Український Народе!» з підписами Проводу ОУН та УВО про загибель полковника Євгена Коновальця, інформація команди поліції в с. Золотниках Підгаєцького повіту від 14 червня 1938 р. про жалобу української молоді в пам’ять про Євгена Коновальця та ін.

Бучацькі податківці попередили нелегальне видобуваня надр у районі

У 674 населених пунктах Тернопільщини відновлено системи вуличного освітлення