У Європі боряться з “огірковою проблемою”, а в Тернополі говорили про холеру

Поділитися

Способи запобігання поширенню інфекції у Тернополі обговорили на засіданні міської надзвичайної протиепідемічної комісії.

Зокрема йшлося про холеру, хворобу Лайма та гострі кишкові інфекції.

«36% захворювань на гострі кишкові інфекції виникає через вживання харчових продуктів, зокрема молочних, придбаних у місцях несанкціонованої торгівлі, де вони не проходять санітарного контролю, – зазначив заступник міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради Леонід Бицюра. – Люди повинні усвідомити, що їхня безпека залежить в першу чергу від них самих. Звичайні особиста гігієна та правильне харчування можуть вберегти від багатьох інфекційних захворювань»

Особливо небезпечно, за словами членів комісії, купувати на стихійних ринках молочні продукти, вироби з кремом, овочі та фрукти. Однією з причин поширення інфекцій традиційно є сезон купання.

Досвід Німеччини, де інфекційні захворювання дуже поширені, показав, що контролювати ситуацію із захворюваністю важко, не маючи даних про збудники недуг, умови проживання людей тощо. Тому в Тернополі постійно проводять моніторинг інфекційних захворювань.

Україну сколихнула новина про випадки захворювання на холеру в Маріуполі. Дослідивши територію, експерти дійшли висновку, що у річку Кальміус було скинуто господарсько-фекальні стоки. Це, на їхню думку, могло стати причиною поширення захворювання. Наразі заборонено купатися на узбережжі Азовського моря в межах Донецької області.

«Основне завдання для нас зараз – не допустити завезення хвороби, – наголосив головний санітарний лікар міста Володимир Панічев. – Переносником хвороби може бути людина з тієї території або риба з того узбережжя. Тому зараз краще не їсти морську в’ялену рибу”.

Щодо Тернопільського ставу, то купатися у ньому наразі цілком безпечно, додав головний санітарний лікар міста. Управління ЖКГ міськради обстежуватиме озеро на наявність несанкціонованих стоків через дощову каналізацію. КП “Тернопільводоканал” зобов’язали надавати інформацію про прориви водопровідних мереж.

Профілактику і допомогу надають у лікарнях тим, хто потерпів від укусів кліщів. Вони зустрічаються в парках міста, за містом, зазвичай у сухій траві та гіллі. З початку сезону превентивне лікування отримали 158 людей, двоє з них захворіли на недугу Лайма.

“Хворобу Лайма переносять кліщі, які ссали кров ссавців. Щоб не кусали кліщі, потрібно ходити в одязі, аби не було голих ділянок шкіри. Після прогулянки варто оглянути себе, адже укуси кліщів не болючі, тому їх можна відразу й не помітити, – зазначив Володимир Панічев. Після укусу кліща потрібно одразу звертатися до лікаря. Бо хвороба Лайма небезпечна тим, що якщо її не лікувати в гострій формі, процес стає хронічним”.

Для убезпечення від поширення різного роду інфекції влада контролюватиме якість питної води, харчів, проводитиме санітарну очистку території міста. Якщо все це працюватиме в комплексі, то загрози поширення інфекції, запевняють фахівці, не буде.

Гута і Крижовачук збільшать свої статки вдвічі

Найкрасивіша студентка України – з Тернополя!