Прокуратурою проведено перевірки у сфері охорони життя та здоров’я дітей

Поділитися


Прокуратурою області проведено перевірки належного виконання органами санітарно-епідеміологічної служби повноважень щодо державного нагляду у сфері охорони життя та здоров’я населення. Особливу увагу звернуто на здійснення ними нагляду за додержанням санітарно-епідеміологічних норм дитячими оздоровчими закладами.

Під час перевірки прокурором одного із районів виявлено порушення вимог санітарно-епідеміологічного законодавства щодо правомірності надання дозволу на відкриття дитячого оздоровчого закладу. Зокрема, з’ясовано, що головний державний санітарний лікар району підписав акт прийому дитячого оздоровчого табору, яким передбачено, що площа приміщення житлової кімнати на одну дитину повинна становити 3 кв. м. Проте, згідно з чинним  законодавством, площа житлової кімнати на одну дитину має бути не менше 4 кв. м. Більше того з’ясовано, що в одному із приміщень дитячого оздоровчого закладу загальною площею          32 кв. м мешкає 12 вихованців, що є грубим порушенням законодавства.

Для усунення виявлених порушень, прокурором району внесено припис директору дитячого оздоровчого табору, а стосовно головного державного санітарного лікаря району винесено постанову про порушення дисциплінарного провадження.

Прокурором іншого району з’ясовано, що впродовж двох тижнів у одному із сіл району функціонував наметовий табір для лідерів громадської організації з числа дітей кризових соціальних категорій.

Працівники районної СЕС перевірили дотримання санітарно-епідеміологічного законодавства в діяльності зазначеного наметового табору та з’ясували, що організатори даного заходу не отримали необхідних дозвільних документів на відкриття табору, не створили належних санітарно-епідеміологічних умов для безпечного перебування у ньому дітей. Відтак головний державний санітарний лікар району виніс постанову про припинення експлуатації наметового табору, але не проконтролював її виконання. Як наслідок, наметовий табір продовжував здійснювати свою діяльність, що, в свою чергу, ставило під загрозу життя та здоров’я дітей, які у ньому перебували.

Із урахуванням зазначеного, прокурором району ініційовано питання щодо притягнення головного державного санітарного лікаря району до дисциплінарної відповідальності.

Загалом, як засвідчили перевірки, органи державної санітарно-епідеміологічної служби області не здійснюють належний нагляд за дотриманням санітарного та протиепідемічного законодавства в діяльності дитячих закладів оздоровлення.   За наслідками перевірки органами прокуратури області внесено 8 приписів та подань, ініційовано питання про притягнення до дисциплінарної відповідальності 21 посадовця, у тому числі – 17 працівників СЕС.

 
Помічник прокурора Тернопільської області Ірина Вигонна

Сільський голова вимагав від підприємця за оренду водойми 110 тис. грн. хабара

Часопис «Шлях перемоги» відтепер доступний онлайн із усіх куточків планети