Село завдячує орендарю?

Поділитися

Ніколи ще не писав спеціально для газети. Зараз роблю це, бо відчуваю потребу висловити свою позицію задля відновлення справедливості. Здивований і обурений серією статей в обласній пресі, спрямованих проти голови наглядової ради групи компаній «Мрія» Івана Миколайовича Гути. Мені здається, що публікації носять замовний характер, бо на моє тверде переконання, ця людина заслуговує лише добрих слів. Підтверджу свою думку конкретними прикладами.

У селі Самолусківці після розпаювання жителі отримали 477 земельних часток (паїв) загальною площею 859,5 га. Восени 2008 року ФГ НВО «Мрія» (голова наглядової ради групи компаній «Мрія» – Гута Іван Миколайович) уклало договори оренди з власниками 350 паїв площею 571,74 га, що становить 73% від загальної площі пайового фонду. За період оренди селяни вчасно і в повному обсязі отримують орендну плату, майже два десятки людей мають постійну роботу, збережена сільськогосподарська інфраструктура (тракторна бригада, тік, їдальня, контора), поля обробляються на високому агротехнічному рівні.

Третій сезон підряд працює місцевий крохмальний завод, орендар забезпечує його сировиною в повному обсязі, декілька десятків людей отримують гідну зарплату.

Селяни повірили орендарю, і в січні 2011 року укладено вже 407 договорів оренди (704,47 га), що становить 85% від загальної площі паїв. У результаті співпраці бюджет сільської ради за 2010 рік виконано на 108%, за перших чотири місяці поточного року – на 112%, що дає змогу профінансувати нагальні потреби села.

Велику допомогу отримала соціальна сфера та інфраструктура села. Щороку ЗОШ І-ІІ ст. с. Самолусківці та дитячий садок «Сонечко» одержують подарунки до святого Миколая, частково забезпечуються продуктами харчування, одиноким , перестарілим і ветеранам війни надається грошова допомога. Орендар допоміг частковим фінансуванням при будівництві спортзалу, забезпеченні спортінвентарем, реконструкції дитячого садка, підтримує село технікою – автомашинами, екскаватором, навантажувачем тощо.

Цього року в селі проведена часткова реконструкція вуличного освітлення на суму 67934 грн., з них – 35000 грн. виділила «Мрія».

На 2011 рік підписано договір про співпрацю, що включає в себе такі пункти: фінансування 190 м кв. плитки для підлоги в школі вартістю 12000 грн.; фінансування заміни 310 м кв. металочерепиці, встановлення вертикальних і горизонтальних ринв на приміщенні фельдшерсько-акушерського пункту вартістю 36000 грн.; участь у реконструкції церкви св. Димитрія (техніка, бетон, цегла); впорядкування території кладовища (придбання газонокосарки, витрати з оплати праці).

Село живе і розвивається. Звичайно, є багато роботи і багато проблем. Одна з основних – забезпечення робочих місць для молоді. Сподіваємось, що орендар допоможе у вирішенні цього питання, адже є можливості для реконструкції і збільшення потужностей крохмального заводу, побудови картоплесховищ, відновлення тваринництва, роботи кам’яних кар’єрів тощо.

Як бачимо, співпраця місцевої влади з ФГ НВО «Мрія», а фактично з І. Гутою, дає великий позитивний результат.

С. КАРПО,

Самолусковецький сільський голова

Ігор Мединський буде кандидатом-мажоритарником від НРУ по Тернополю

Взятися за перо мене змусило те, що дуже вже багато «бруду» виливається зі шпальт обласних газет на мого земляка, Героя України, голову наглядової ради групи компаній «Мрія-Центр» Івана Гуту