На 96-му році життя та 67-му році ревного священичого служіння упокоївся митрофорний протоієрей Микола Шаварин, священик Тернопільсько-Зборівської єпархії

Поділитися

Народився отець Микола 14 вересня 1915 року у с. Качанівка Підволочиського району в селянській родині.

Навчався в українській, а згодом продовжив навчання ще п’ять років у поліській гімназії. Богословську освіту здобув у Львівській Богословській Академії.

У вересні 1944 року отримав священичі свячення з рук Слуги Божого владики Никити Будки.

Був одружений з Марією Краснопера, з якою прожили 52 роки подружнього життя та виховали трьох дітей.

Отець Микола, як і багато священиків переслідуваної тоді Греко-Католицької Церкви, гідно і мужньо переніс усі випробовування і труднощі,- у тому числі й виселення його родини у Сибір,- але залишився вірним Богові, Святій Церкві, Україні.

Незважаючи на поважний вік, о. Шаварин продовжував свою діяльність. Щодня відправляв (правда, з певного часу в домашніх умовах) Службу Божу. Постійно молився так зване «Церковне Правило», був сповідником у Катедральному соборі, довший час викладав грецьку і латинську мову у Духовній семінарії.

Окрім згаданих напрямів своєї праці, о. Микола плідно реалізував й інші подаровані йому Богом здібності: активно дописував майже до всіх тернопільських газет, виступав на обласному радіо, обговорюючи різні теми релігійного та культурного життя. Його турбувало буквально все: і ситуація в Церкві, державі, і рівень культури, духовності наших людей, особливо молоді.

Отець Микола Шаварин був і залишився неординарною і поважною постаттю серед духовенства нашої єпархії. У цьому священику, з Божої ласки, поєдналися і висока духовність, і тверда, непохитна віра в Бога, і вірність Святій Греко-Католицькій Церкві, і патріотизм, щира любов до матері-України, і висока освіченість (він володів енциклопедичними знаннями у галузі історії, літератури, мови — знав польську, німецьку, грецьку, латинську та інші); і почуття батьківського обов’язку за виховання своїх дітей, і вболівав за долю Церкви, України. У нього був дар до мови, ораторства, аналітичного мислення, як і вміло поєднані доброта, схильність до жарту, іронії.

Вимолюємо у Господа Бога для померлого вічного життя з усіма праведними. Вічна йому пам’ять.

 

Чин похорону о. Миколи Шаварина буде проходити у Катедральному Соборі Непорочного Зачаття Пресвятої Богородиці у м. Тернополі.

18 серпня – четвер – 21:00 год. – Чин священичого похорону

19 серпня – п’ятниця – 14:00 год. – Заупокійна Свята Літургія

15:00 год. – Чин похорону

16:00 год. – поховання на кладовищі (с. Підгороднє)

Тернопільські студенти мають шанс довести, що вони найрозумніші

До Дня Незалежності тернополянин бере участь у фотоконкурсі посольства США в Україні. Підтримайте!