Ділова репутація під захистом Антимонопольного комітету України

Поділитися

Одними із найпоширеніших порушень законодавства про захист від недобросовісної конкуренції є використання суб’єктами господарювання чужої ділової репутації.

Більшість товаровиробників розширюють коло споживачів та, тим самим, збільшують обсяги продажу свого товару завдяки власним зусиллям – підвищенням якості продукції, виваженою ціновою політикою, проведенням рекламних акцій, яскравим оформленням та позначенням свого товару, упакування.  У результаті формується певна репутація товару та виробника.

Проте, окремі підприємці не хочуть чесно змагатись із конкурентами в наданні споживачам найвигідніших умов та намагаються скористатись чужими досягненнями. Такі дії визнаються чинним законодавством недобросовісною конкуренцією.

До них, зокрема, відноситься використання без дозволу уповноваженої на те особи чужого імені, фірмового найменування, знаків для товарів та послуг, інших позначень, а також рекламних матеріалів, упаковки товарів, зазначень походження товарів.

За допомогою наведених позначень споживачі можуть відрізнити той товар, який вони бажають придбати від товару іншого виробника. Використовуючи їх недобросовісний конкурент прагне продати свій товар під виглядом товару конкурента, що користується попитом.

Окремі підприємці пробують набути переваг в конкуренції шляхом дискредитації своїх конкурентів або розміщення порівняльної реклами.

Порівняння з товаром конкурента у рекламі, як правило, супроводжується приниженням або замовчуванням його дійсних якостей, що окрім впливу на конкуренцію є некорисним для інформування споживачів.

Дискредитацією суб’єкта господарювання вважається поширення у будь-якій формі неправдивих, неточних або неповних відомостей, пов’язаних з особою чи діяльністю суб’єкта господарювання, які завдали або могли завдати шкоди його діловій репутації.

Особи, права яких порушені внаслідок таких дій, можуть протягом шести місяців з дня коли вони дізнались або повинні були дізнатись про порушення своїх прав, звернутись до органів Антимонопольного комітету України з відповідною заявою. При цьому, слід зазначити, що виключно органи Комітету мають право визнавати певні дії суб’єктів господарювання недобросовісною конкуренцією.

Тернопільське обласне територіальне відділення Антимонопольного комітету України знаходиться за адресою вул. Лисенка 20а м. Тернопіль 46002, контактний телефон 23 62 35.

 

Іван Курницький,

голова територіального відділення Антимонопольного комітету

У Тернополі зникнуть кондуктори

До 2015 року в Тернопільській області передбачається технічне переоснащення понад 60 котелень, встановлення 120 одиниць сучасних енергоефективних котлів, які експлуатуються на біомасі