Приватизація Почаївської Лаври – це не справа бізнесу чи поодиноких діячів. Це питання державних інтересів

Поділитися

Днями  за моєї ініціативи, яку підтримав депутат облради Олег Боберський, відбудеться засідання Тимчасової контрольної комісії Тернопільської обласної ради щодо перевірки законності передачі храмового комплексу в м. Почаєві УПЦ Московського патріархату, а також дотримання земельного і міграційного законодавства.

Нагадаю, що над релігійною святинею Тернопільщини, – Почаївською Лаврою, – нависла загроза стати об’єктом торгу. Народні депутати більшості Юрій Бут та Дмитро Шенцев подали у Верховну Раду законопроект під номером № 9105 «Про Перелік пам’яток культурної спадщини, що не підлягають приватизації» (щодо виключення з «Переліку» будівель Почаївської лаври). Таким чином депутати пропонують дозволити приватизацію будівель монастиря. Дмитро Шенцев є членом фракції ПР, а Юрій Бут – провладної депутатської групи «Реформи заради майбутнього».

На мою думку, в Україні є зовсім небагато людей, які можуть дозволити собі приватизацію Почаївської лаври. Для нас ця святиня просто безцінна, але якщо ж все-таки припустити, хто може приватизувати Лавру, то це можуть бути лише мільярдери, як-от Ринат Ахметов чи Віктор Пінчук.  Якщо нею зацікавиться мусульманин Ахметов, то, не виключено, що після цієї приватизації у Почаївській Лаврі може бути збудований, наприклад, мінарет! І чи буде взагалі можливість доступу до лаври віруючих?!

Партія «За Україну!» та Тернопільська обласна рада не можуть стояти осторонь цієї ситуації. На найближчому засіданні 15 вересня, я внесу звернення до Президента України та голови Верховної Ради щодо недопущення виведення з переліку об’єктів, які не підлягають приватизації Почаївської Лаври, як святині українського народу. Але ключову роль в цій ситуації має відіграти громадськість. Обов’язком усіх громадян, незалежно від конфесії, є виступити на захист цієї святині. Адже невідомо, в чиї руки вона попаде.

Перед громадянами України нині стоїть реальна загроза в тому, що зацікавлені люди шляхом виведення з переліку об’єктів, які не підлягають приватизації, у найближчому часі візьмуться до їхнього продажу. Приватизація Лаври – це не справа бізнесу чи тільки поодиноких громадських діячів. Це справа державних інтересів. Не виключено, що на Почаївській Лаврі нині випробовують технологію, яка у подальшому дозволить приватизацію і інших архітектурних та історичних споруд в Україні. Не стіймо осторонь! Приєднуйтесь до загальнообласного і загальнонаціонального Всеукраїнського руху «Українські святині – українському народу».

Мені шкода, що нинішня влада почала торгувати не лише споконвічними українськими цінностями – мовою, історією, традиціями, а й «здавати» північному «брату» міста, як-от Севастополь, «продавати» й роздавати направо-наліво звання Героїв України, обдурювати громадян і батьків-ветеранів, які воювали за наше майбутнє. Вона вже допустилася до того, що немає межі у своєму нахабстві і торгує Богом!

Лише об’єднання і спільна боротьба дасть нам сили захистити своє, не допустити продажу Почаївської Лаври. Захистімо Українські святині разом, бо вони повинні належати Українському народу!

Чорний Ліс ’11

Втрата землі – національна трагедія