Твори Івана Франка, які були заборонені в СРСР експонуються у Збаразькій центральній районній бібліотеці

Поділитися

Ми звикли до шкільного трактування Івана Франка, яке зводиться до того, що він талановитий письменник, ерудований критик, пристрасний публіцист, але за цим усім насправді стоїть постать універсального генія, що увібрав у себе риси письменника і вченого, філософа й митця.

З багатогранної скарбниці, яку залишив після себе письменник, беремо те, що найбільше співзвучне нині: «Жоден з діячів нашої культури (і мало хто – світової) не може зрівнятися з ним за всебічністю інтересів, енциклопедичністю знань і продуктивністю праці. У нашій культурній та інтелектуальній історії Франко – не просто «другий після Шевченка» (чи то пак «галицький Шевченко»), а український Аристотель та Леонардо да Вінчі, Вольтер чи Гете, він став в один ряд із найбільшими геніями людства і тим самим закарбував своє ім’я не тільки до літопису, а й до золотої книги надбань людської цивілізації загалом» (Б. Тихолоз).

З нагоди 155-річного ювілею письменника в Збаразькій центральній районній бібліотеці було проведено літературну мозаїку «Заміри глибини» та розкрита книжкова виставка «Та прийде час, і ти огнистим видом засяєш у народів вільнім колі». На виставці представлені книги та матеріали про життя і творчість письменника. Деякі твори Івана Франка, які були заборонені в СРСР, побачили світ у виданні «Мозаїка із творів, що не ввійшли до зібрання творів у 50 томах».

До 150-річчя від дня народження І. Франка, за державним замовленням, в межах програми «Українська книга», було видано додаткові томи до Зібрання творів у 50-ти томах (тт. 51,52,53,54), та Покажчик купюр до зібрання творів у 50-ти томах, куди увійшли усі вилучені частини текстів. Поряд із цими та іншими книгами, окрасою виставки є високохудожні видання «Велика трійця» та «Невідомий Іван Франко: Грані Ізмарагду».

Слід зазначити, що заходи, присвячені 155-літньому ювілею письменника, відбулися і у бібліотеках-філіях Збаразької ЦБС.

Подвижницьке слово генія звучить і сьогодні: «Пам’ятайте, мої други, ширіть скрізь і все Правду і ніщо більше як Правду. Бо хоча Правда зразу усім гірка, так все-таки згодом вона скрізь бере верх й стає солодкою спасителькою людства».

Завідувачка відділу

обслуговування користувачів

Збаразької ЦБС

Тетяна Стахів

Нарешті звільняють Табачника!

Два населені пункти Тернопільщини – серед лідерів всеукраїнського конкурсу “Населений пункт найкращого благоустрою і підтримки громадського порядку”