У Заліщицькій райраді стали на захист пенсіонерів-чорнобильців

Поділитися

9 вересня у відбулося пленарне засідання восьмої сесії Заліщицької районної ради. З ініціативи фракції Всеукраїнського об’єднання “Свобода” було ухвалено звернення до Президента України, Прем’єр-міністра, уряду, Верховної Ради та голови правління Пенсійного фонду з вимогою вжити рішучих заходів, аби не допустити зменшення у 2011 році обсягів фінансування соціальних гарантій та забезпечити здійснення соціальних виплат у повному обсязі.

Пенсіонери-чорнобильці, маючи на руках судові рішення і не отримуючи гарантованих їм державою виплат, змушені вийти на вулицю, щоб відстояти справедливість і свої права, надані їм Конституцією. Люди, яким призупинено вказані виплати і які так і не дочекались обіцяних їм грошей – а це переважно особи похилого віку, доведені до відчаю – щоденно пікетують будівлю райдержадміністрації, перекривають рух автотранспорту, вимагаючи здійснення виплат управлінням Пенсійного фонду у розмірах, встановлених Законом та присуджених судом.

 

З огляду на це, депутатський корпус вимагає:

 

1. Терміново вжити рішучих заходів для недопущення зменшення у 2011 році обсягів фінансування соціальних гарантій вищезазначених категорій громадян України та забезпечити здійснення соціальних виплат у повному обсязі.

2. Внести зміни до закону “Про внесення змін до Закону України “Про Державний бюджет України на 2011 рік” шляхом вилучення пункту 4 розділу VII Прикінцевих положень Закону України “Про Державний бюджет України на 2011 рік”.

3. Народним депутатам України ініціювати звернення до Конституційного Суду України з приводу неконституційності зазначених нормативно-правових актів.

Подаємо текст звернення:

“Ми, депутати Заліщицької районної ради, вважаємо за необхідне звернутися до Вас у зв’язку з тим, що внаслідок ухвалення Закону України “Про внесення змін до Закону України “Про Державний бюджет України на 2011 рік” від 14 червня 2011р. №3491-17 та постанови Кабінету Міністрів від 6 липня 2011р. №745 “Про встановлення деяких розмірів виплат, що фінансуються за рахунок коштів державного бюджету” управління Пенсійного фонду у Заліщицькому районі Тернопільської області фактично припинило раніше гарантовані соціальні виплати окремим категоріям населення.

 

Відповідно до вказаних законодавчих актів, пенсії та доплати особам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, виплати особам, які працюють у зонах радіоекологічного забруднення, виплати дітям війни будуть здійснюватись у порядку та розмірах, встановлених Кабінетом Міністрів України, виходячи з наявного фінансового ресурсу бюджету Пенсійного фонду України. Отже, на практиці реалізація норм постанови від 6 липня 2011 № 745 призведе до реального зниження розмірів соціальних гарантій, передбачених для “чорнобильців”, тобто де-факто вони отримуватимуть допомогу не в чітко обумовленому законами України розмірі, а в розмірі, який буде залежати від фінансової можливості Пенсійного фонду.

 

Вважаємо, що це суперечить Конституції України та рішенням Конституційного Суду з даного питання. А саме:

1. Статті 22 Конституції України, де вказано, що дотримання прав і свобод людини і громадянина гарантуються державою і не можуть бути скасовані. При ухваленні нових законів або внесенні змін до чинних законів не допускається звуження змісту та обсягу існуючих прав і свобод.

2. Рішенню Конституційного Суду від 09.07.2007р N 6-рп/2007 п.5, де чітко прописано, що Верховна Рада України не повноважна при прийнятті закону про Державний бюджет України включати до нього положення про внесення змін до чинних законів України, зупиняти дію окремих законів України та/або будь-яким чином змінювати визначене іншими законами України правове регулювання суспільних відносин.

 

Так, тепер від рішень Кабінету Міністрів України та наявності чи відсутності коштів у Пенсійному фонді будуть поставлені у залежність виплати, регламентовані Законом України “Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи”, зокрема: статтею 39, де передбачена доплата громадянам, які працюють на території радіоактивного забруднення; статтею 50 – додаткова пенсія за шкоду, заподіяну здоров’ю особам, віднесеним до категорії І; статтею 51 – додаткова пенсія за шкоду, заподіяну здоров’ю особам, віднесеним до категорій II, III, IV; статтею 50 – щомісячна компенсація сім’ям за втрату годувальника внаслідок Чорнобильської катастрофи; статтею 54 – державна пенсія особам, віднесеним до категорії І та у зв’язку із втратою годувальника. А також: статтею 6 Закону України “Про соціальний захист дітей війни”, де встановлена державна соціальна підтримка дітям війни, повідомили “Про все” у прес-службі Заліщицької районної організації ВО “Свобода”

У Тернополі є свій “куток волі”

Вийшла нова книга про Добрівляни