Заява Тернопільської Крайової Організації Народного Руху України щодо приватизації Почаївської лаври

Поділитися

У засобах масової інформації поширюється законопроект депутатів Верховної Ради від партії регіонів щодо приватизації Почаївської лаври. У пояснювальній записці до проекту Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про Перелік пам’яток культурної спадщини, які не підлягають приватизації» (щодо виключення із переліку споруд Почаївської Лаври)» автори ставлять питання про необхідність відновлення порушених прав Церкви і соціальної справедливості та поверненням у власність релігійної громади Почаївської Свято-Успенської Лаври Української Православної Церкви (МП) культових споруд, що  «належали їй на правах власності, але за часів радянської влади були відібрані і передані у державну власність.»  На їх думку виключення культових споруд Почаївської Лаври з Переліку пам’яток культурної спадщини, які не підлягають приватизації, створить умови для повернення їх у власність релігійної громади,  забезпечить належне утримання і використання цієї культурної спадщини та недопущення зловживань щодо неї, вказана передача відповідає принципам верховенства Закону, історичним вимогам та державним інтересам, що забезпечить збереження, утримання та проведення ремонтно-реставраційних робіт за рахунок громади.

Особливу зацікавленість викликає прогноз соціально-економічних та інших наслідків прийняття   Закону.

На жаль « Заслужений юрист України « Ю. Бут і заступник голови Комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності Д. Шенцев у прогностичній оцінці не враховують можливостей соціально – політичного конфлікту, який на основі міжконфесійного протистояння приведе до непередбачуваних наслідків. Упродовж багатьох років, з великими труднощами вдалося стабілізувати ситуацію. Порушення стабільності сприятиме поверненню в минулі роки для яких були характерні навіть кровопролиття.

Розцінюючи вищеназваний  законопроект як провокаційний, закликаємо дати їм належну оцінку, консолідувати зусилля демократичних сил. Щодо суті документів можна сказати одне:

« Коли Бог хоче покарати людину то забирає в неї розум.»

Прес служба ТКО Народного Руху України

Завтра у Тернополі “традиційні” духівники не підставлять другу щоку

Міська рада виділила кошти на додаткову тролейбусну лінію у Тернополі