А ви вірите у віщі сновидіння?

Поділитися

Якщо проаналізувати інформацію, що містить кожен сонник, то з’ясовується, що у багатьох випадках вона теж заснована на психофізіологічних особливостях організму.

Деякі наші сновидіння деколи збуваються наяву. Чи варто пояснювати це виключно втручанням потойбічних сил, які попереджають нас про якісь події, чи є якесь наукове пояснення?

Доктор біологічних наук, голова Російського сомнологічного товариства, керівник лабораторії нейробіологиі сну і неспання Інституту вищої нервової діяльності і нейрофізіології РАН Володимир Дорохов стверджує:

– Наша свідомість вдень дуже ретельна робить вибірку подій з великої кількості інформації, безсонний мозок обробляє тільки те, що для нас цікаво або небезпечно. А свідомість уві сні працює з менш вірогідними подіями, на інтуїції народжуючи парадоксальні прогнози.

Пророчі сновидіння не раз снилися академіку Н.П. Бехтерєвій. Так, в липні 1975 року Наталія Петрівна відправила свою хвору матір на відпочинок і лікування в Краснодарський край. Незабаром прийшов лист, що матері стало краще. І тут сон: листоноша приносить телеграму про смерть матері. Уві сні Бехтерєва бачила, як приїжджає в село, де жила мати перед кончиною, як шукає сільраду…

Незабаром дійсно прийшла телеграма із словами, що мати померла. Далі все було як уві сні: приїзд в село, пошуки сільради, щоб одержати довідку про смерть…

Чудеса? Чудеса! Проте і їм є пояснення. Мати Бехтерєвоїй була вже немолодою жінкою. Наталія Петрівна хвилювалася за неї, не дивлячись на те, що прийшов лист про поліпшення здоров’я. Уві сні вона «програла» весь «алгоритм», пов’язаний із смертю матері: отримання телеграми, поїздка, пошуки сільради тощо.

Проте, сама Наталія Петрівна, яка все життя займалася дослідженнями мозку, була не чужа містицизму і припускала інші пояснення, окрім матеріалістичних.

«Оскільки це ніяким з сучасних наукових способів поясненням це не описується, доведеться припустити, що майбутнє дане нам наперед, що воно вже існує, – писала Бехтерєва. – І ми можемо, хоча б уві сні, увійти до контакту з кимось, хто володіє знанням про це майбутнє».

Ще приклад. Людині приснилося, що її укусив собака, а за два тижні на місці «укусу» утворилася виразка. Виходить, сон віщий? Не варто поспішати з висновками.

На момент, коли людині приснився сон про собаку, в її організмі вже протікав хворобливий процес, але слабкі больові сигнали вдень заглушалися сильнішими враженнями і відчуттями. Зате вночі, під час сну, коли сильні подразники були усунені, вони дали про себе знать, і сновидіння відчуло біль…

Якщо проаналізувати інформацію, що містить кожен сонник, то з’ясовується, що у багатьох випадках вона теж заснована на психофізіологічних особливостях організму.

Так, відомо, що бачити уві сні сире м’ясо – до хвороби. Тому, коли в мозок посилається ледве уловимий сигнал від хворого органу, нам, за асоціацією, може приснитися, що ми їмо шматок сирого м’яса. А ми з дитинства знаємо, що сире м’ясо їсти у жодному випадку не можна – захворієш. Тобто, виходить, що сон є всього лише наслідком хвороби, що починається, а не попередженням про неї.

 

“Молода Просвіта” відкриває в Тернополі новий кіноклуб

Ув’язнені Збаразької жіночої колонії, що у Добриводах, забезпечують себе самі