Грибний сезон триває, любителі “тихого полювання” на вихідні відправляються у лісові подорожі, а окремі щасливчики після них вертаються з повними торбами делікатесних трофеїв. Томув цей час дуже важливо знати основні правила їх збирання, аби не захватити з собою шкідливих грибів.

Отруєння грибами має чітко виражений сезонний характер, як правило, з травня по жовтень, а в теплі роки, до листопада. Сприятливими для вегетації грибів погодними умовами вважаються дощові дні, що змінюються теплими. У такі періоди активізується збір грибів та їх вживання в їжу, що спричиняє підвищення частоти отруєнь.

Досвідчений тернопільський грибник Іван Красовський розповідає, що “лісове м’ясо” треба вміти збирати, адже попід деревами на нас чатує чимало небезпек, про які ми не здогадуємося: “Існує багато нібито «перевірених» засобів уникнути отруєння грибами, що передаються із покоління в покоління і можуть зберегти вам життя, але все далеко не так, як ми звикли думати…”

Міф 1. Не збирати грибів, що мають неприємний запах, тому що це ознака отруєних грибів. Користуючись цим «правилом» грибник може покласти до кошика смертельно отруйну бліду поганку, оскільки в молодому віці вона взагалі не має запаху та пахне, як шампіньйон.

Міф 2. Комахи не їдять отруйних грибів. Придивившись уважніше, ви побачите, що комахи та слимаки поїдають як їстівні, так і отруйні гриби.

Міф 3. Головка цибулі або часнику, покладена в каструлю разом із грибами, що варяться, потемніє при наявності хоча б одного отруйного гриба. Насправді потемніння цибулі та часнику виникає під впливом ферментів, що є і в їстівних, і в отруйних грибах.

Міф 4. Замість цибулі кладете в каструлю з грибами срібну ложку. Якщо срібло потемніє  — в каструлі є отруйний гриб. Це припущення також далеке від істини, бо потемніння срібла виникає під впливом амінокислот, що мають у своєму складі сірку, яка в тій чи іншій кількості є у всіх грибах.

Міф 5. Алкоголь розчиняє грибну отруту. Вживання алкогольних напоїв, навпаки, сприяє ураженню печінки та прискорює розвиток симптомів отруєння.

Гриби важко перетравлюються, тому їх не рекомендується їсти дітям, вагітним та людям похилого віку. Уникати вживання грибів слід також людям, що мають захворювання органів травлення, нирок, печінки. Найнебезпечнішим грибом вважається бліда поганка, при отруєнні її токсинами реєструється 99% летальності. При вживанні її в їжу страждають перш за все печінка та нирки, а також уражаються епітелій кишечнику, кардіоміоцити та центральна нервова система.

Перші симптоми отруєння грибами, як правило, такі: у людини, яка вживала в їжу гриби, розвивається гастроентерит або гастроентероколіт, які проявляються болем у животі, нудотою, блюванням, діареєю, аж до зневоднення організму. Якщо ці симптоми виражені особливо сильно, а допомога не надана своєчасно, то пацієнт може померти ще до ураження печінки.

При отруєнні грибами гастроентеротропної дії захворювання проявляється через 2–3 год після вживання та зазвичай завершується гастроентероколітом, інші органи та системи практично не страждають, тому своєчасна і достатня деконтамінація (видалення токсинів) та інші лікувальні заходи дають можливість звести до мінімуму всю симптоматику.

Лікування отруєнь грибами є складним, довготривалим та дорогим процесом, який потребує високої кваліфікації лікарів, наявності спеціального медичного обладнання, медикаментів та великих матеріальних затрат. Звичайно, чим швидше людина звернеться за медичною допомогою, тим більше у неї шансів на одужання. Але щоб не ризикувати своїм життям, життям своїх близьких лікарі радять взагалі не вживати диких грибів.

Лілія Куленич

Напишіть відгук