Юрій Чижмарь про виборчу систему

Поділитися

Про майбутні парламентські вибори не говорив хіба ледачий політик. Проте фахово про виборчу систему можуть сказати одиниці. Одним з таких фахівців є колишній голова Тернопільської облдержадміністрації Юрій Чижмарь.

– Змішена чи пропорційна система? Саме те, що ця дискусія існує сьогодні, в черговий раз свідчить про непослідовність діючих політичних лідерів. Адже у 2008-2010 роках перед виборами Президента України усі партії та їх кандидати, крім комуністів, одноголосно проголошували про необхідність введення змішаної системи і створення дієвого механізму контролю за обраними депутатами протягом усього періоду дії їх повноважень. Ця теза була популярною для підняття рейтингу,- вважає Юрій Васильович.

Нині ж влада і опозиція виходить виключно з бажання збільшити свою присутність у парламенті. І теза, що при змішаній системі обирають багатих, не витримує критики. Адже, формуючи списки кандидатів, кожна партія визначає ціну за місце у списку настільки високу, що бідному не по кишені.

З іншого боку, якщо люди в Західній Україні за 50-200 гривень продають свій голос на виборах, тим самим продають своє право обирати владу (за що йшли на смерть не покоління українців!) – це є  серйозним сигналом для опозиції, і свідчить про зростаючу зневіру людей до своїх лідерів.
Сьогодні, на мій погляд, більш важливим питанням є не те, за якою системою проходитимуть вибори, а як і кого ми обираємо. Щоб вибори проходили прозоро і чесно, щоб кандидати мали рівні можливості, щоб саме виборці обирали, а не дільничні комісії, щоб переможцем виборів оголошували тих, хто завоював більшу довіру громадян, а не кого “призначили” переможцем,- переконаний Юрій Чижмарь.

Проект забудови вул. О. Кульчицької “висить” на сайті архітектурного бюро ще з квітня

23 жовтня, в неділю, Муніципальний Галицький камерний оркестр відзначатиме своє двадцятиріччя