У скандалі з “депутатським марнотратством” зрекошетило на опозиційного нардепа з Тернопільщини

Поділитися

Марнотратство вітчизняних можновладців давно стала символом соціальної несправедливості в Україні. Щорічно платники податків мають забезпечувати своїх “слуг” – чиновників та депутатів – всім “життєво необхідним”.

Будь-який уряд, незалежно від політичної орієнтації, щороку дбайливо закладає у бюджет фантастичні суми, які йдуть на утримання посадовців, їхнє медичне обслуговування, транспортні витрати і таке інше.

Так, наприклад, Кабмін Миколи Азарова у проекті бюджету на наступний рік передбачив 460 мільйонів гривень на медичне обслуговування нардепів і керівників органів влади. Також з цих грошей фінансуватимуться санаторно-курортні установи, де зазначені діячі відпочивають.

“Бенкет під час чуми” триває на фоні намагань влади виторгувати в Росії знижку на газ і отримати черговий транш від МВФ.

Але є випадки, коли народні обранці діють за межами навіть нездорового глузду.

Безхатченки

Велика частина привілеїв визначається окремим законом – “Про статус народного депутата”. Серед норм цього документу, які передбачають безліч різноманітних виплат та компенсацій нардепам на всі випадки життя, є цікава стаття 35.

Вона покликана убезпечити нардепів від життя без даху над головою. Незалежно від місця проживання, депутат має право на грошову компенсацію витрат для створення належних житлових умов або службове помешкання.

А до надання такої грошової компенсації або житла, обранцю виділяється номер у готелі, який оплачується за рахунок бюджетних призначень на забезпечення Верховної Ради.

Номери депутати отримують у столичних готелях “Київ” та “Україна”. Ми вирішили поцікавитися, хто з депутатів мешкає у готелях і скільки це коштує платникам податків.

У відповідь на запит, відправлений згідно з законом “Про доступ до публічної інформації”, в апараті Верховної Ради повідомили вражаючі цифри.

За інформацією парламенту, у готелі “Київ” 136 номерів зі 189 займають депутати. Вони проживають у 93 однокімнатних номерах та 43 – двокімнатних.

Вартість номерів для проживання обранців у готелі наступна: однокімнатний номер – 400 гривень на добу, двокімнатний – 480 гривень на добу.

У готелі “Україна” проживає лише 6 депутатів. І номери у них дорожчі – 450 гривень на добу за однокімнатний номер та 510 гривень на добу за двокімнатний.

Всього, за період каденції шостого скликання Верховної Ради, з листопада 2007 року і по цей час, витрати на проживання депутатів у готелі склали…68 мільйонів 305 тисяч гривень.

Також у апараті парламенту надали список утриманців народу, яких забезпечено готельними номерами.

Неабиякий подив викликає наявність у списку “депутатів-безхатченків”, м’яко кажучи, небідних людей. Наприклад, у готелі “Київ” має номер цілий лідер фракції правлячої партії Олександр Єфремов.

За інформацією профільних видань, фірми, до яких причетні члени його родини, систематично виграють “вугільні” тендери на сотні мільйонів.

Також держава забезпечила номером сина генерального прокурора, регіонала Артема Пшонку.

Має свій номер й Інна Богословська. Хоча достеменно відомо, що ще у 2010 році вона орендувала цілий дім в елітних Рудиках під Києвом. Однак ця історія завершилася грандіозним скандалом, адже Богословську звинуватили у крадіжці двох телевізорів, французького сервізу “Мадонна” та каструль.

Богословська підтвердила у коментарі “Українській правді”, що отримала номер за рахунок бюджету і проживає там “по мірі необхідності”. Окремо Інна Германівна наголосила, що не має власної квартири ні в Україні, ні за її межами.

Цікаво, що українці оплачують готель і видному регіоналу Василю Грицаку. Як відомо, він лобіює концерн ЄДАПС, у якого вся країна замовляє закордонні паспорти.

Однак на тему готелю Грицак розмовляє не дуже охоче. Він стверджує, що проживає у готельному номері, коли приїжджає на сесії парламенту. Однак більш докладно Грицак спілкуватися відмовився:

– Так, хлопці, давайте на цю тему не будемо говорити. Не хочу я відповідати, пишіть офіційний запит на Верховну Раду, хай вона пояснює, маю я право чи ні, згідно зі статусом народного депутата.

Не менш цікаво, яка скрута змусила попросити номер у скромному готелі “Київ” регіонала Артема Щербаня. Адже депутат власноруч задекларував житловий будинок площею 725 квадратних метрів, і дві квартири в Києві площею 131 і 112 квадратів.

Коли “Українська правда” звернулася до Щербаня з проханням підтвердити чи спростувати інформацію про надання йому готельного номера, регіонал відповів: “А без поняття, наданий мені номер чи ні”.

Від представників влади не відстають і опозиціонери. Наприклад, за кошти платників податків готелем забезпечена депутат від БЮТ Наталія Королевська, статки якої журнал “Фокус” в 2008 році оцінив у 250 мільйонів доларів, що не заважає їй сьогодні створювати імідж борця за права малого бізнесу.

Королевська також заявила “Українській правді”, що не знає, чи є в неї номер у цьому році. Однак у минулому році в готелі, за словами депутата, працювала… її приймальня.

Також держава забезпечила відомого дніпропетровського бізнесмена, БЮТівця Гарегіна Арутюнова.

Має свій номер і опозиціонер Андрій Шевченко. Він стверджує, що написав заяву про надання номеру ще коли не мав житла у Києві, а був прописаний у Фастові Київської області.

Однак номер у “Києві” за ним закріплений і до сьогодні, хоча депутат там і не живе. Шевченко каже, що іноді використовує це приміщення як “кабінет”.

“Золотий” готель

Витрачання грошей платників податків на депутатський готель однією лише орендою не вичерпується. Достатньо передивитися “Вісник державних закупівель”, щоб зрозуміти, як дорого обходиться бюджету такий радянський архаїзм як “державний готель”.

Так, у лютому 2011 року “Київ” придбав за бюджетні гроші крісла і дивани на 1 мільйон 770 тисяч гривень. Вартість одного крісла склала 5,7 тисяч гривень за штуку, а одного дивана – більше 50 тисяч гривень.

У березні це держпідприємство закупило килими на півмільйона гривень. А у червні “Київ” закупив дерев’яні меблі на 228 тисяч гривень та освітлювальне устаткування на 672 тисячі гривень.

Створення комфорту для “слуг народу” триває. Водночас самі депутати, схоже, навіть не припускають думки про те, що маючі шалені статки та житлові будинки на сотні квадратних метрів, від готельного номеру можна й відмовитись. А навіщо, адже їм “положено”?

Українська правда

Бути українцем

Тернополяни проти церкви