У Тернополі буде справжня криївка

Поділитися

Справжню криївку вояків УПА відкриють у Тернопільському музеї політичних в’язнів. Одним з ініціаторів цієї справи є депутат облради Степан Барна та активісти молодіжного науково-пошукового товариства «Обереги». У музеї вже є кімната, присвячена діяльності ОУН-УПА, але активісти хочуть зробити її більш реалістичною.

Криївки відігравали велику роль у повстанському русі, були місцем останнього спочинку для багатьох партизанів. Відшукавши криївку, енкеведисти негайно її оточували, вимагали здатися, а потім її обстрілювали чи закидали гранатами. Деколи застосовували спеціальний газ, щоб взяти повстанців живими, бо ті завжди залишали кулю для себе.

Нині в одній з камер музею йдуть інтенсивні роботи над інтер’єром партизанської схованки. Виконавці поставили собі за мету повністю відтворити побут упівців аж до найдрібніших деталей – меблів, стін, підлоги. Тоді кожен відвідувач музею зможе на собі відчути атмосферу партизанської схованки, –  впевнений Степан Барна:

– Ми максимально наближаємо умови цього приміщення до бойових. Наша ідея полягає в тому, щоб популяризувати діяльність УПА і показати, як жили і боролися за Україну ці люди, віддавали за неї своє життя.

Приємно, що до робіт у криївці активно долучається молодь. Представники організації «Обереги» вже кілька днів орудують інструментами аби надати музейній кімнаті якнайбільшої відповідності оригіналу. Роботи по вдосконаленню приміщення планують завершити за тиждень.

Усі хочуть бути здоровими і красивими

До 9 школи і педуніверситету сьогодні громадський транспорт не ходить