Ярослав Яковлєв: “Я за крок до перемоги”

Поділитися

Бодибілдер із Тернополя Ярослав Яковлєв повернувся у професійний бодибілдинг. Місяць тому він виступив на Чемпіонаті України WBPF. Після тривалої перерви Ярослав виглядав на сцені не гірше за інших учасників – атлет мав досить не погану форму і збирається рухатися у цьому ж напрямку.

Ми вирішили поцікавитися у Ярослава Яковлєва які у ньоговраження після повернення у спорт, тренування та загальну підготовку до Чемпіонату. Що з цього вийшло – читайте у ексклюзивному інтерв’ю для kulturizm.info.

– Ярославе, то яке ти зайняв місце на змаганнях?

– 22 жовтня я виборов 4-те місце на Чемпіонаті України WBPF в категорії бодібілдинг вище 100 кг. Хоча форма була нічим не гіршою ніж в Козири Адама,Черноуса Павла та Олексія Матрьошіна.

– Чому ти так рапотово вирішив взяти участь у змаганнях?

– Я вирішив це зробити за місяць до Чемпіонату України. На прийняття цього рішення вплинула фінансова підтримка з боку Holiday Concert Hall та hardcore gym “Сатурн”, які взяли на себе частину витрат пов’язаних з підготовкою та, власне, поїздкою. За що я їм безмежно вдячний. Рішення й справді дещо спонтанне, чого не скажеш про мою підготовку.

– Ти давно виступав. Як воно, повернутися після перерви?

– Перерва пішла мені на користь.Я розібрався як мені потрібно тренуватись і відновлюватись щоб прогрессувати в розвитку мускулатури. Щодо участі в чемпіонаті: я задоволений своїм виступом хоч і не переміг як планував. Головне я побачив рівень суперників і зараз працюю над своїми слабкими сторонами. Висновок один: я за крок до перемоги, і обовязково виступатиму наступнього року.

– Розкажи як ти готувався до виступу? Мабуть, було нелегко?

– Я не «сушився», не «виганяв» воду і не вносив якихось кардинальних змін в тренувальний процесс чи  дієту. В мене не було масонабірних циклів та роботи над рельєфом до стану сушеної тараньки. Всі ці «примочки» не для мене.

– Ну а як же підтримував форму?

Протягом останніх 3 років я одинаково тренуюсь, харчуюсь, відновлююсь і постійно покращую свою спортивну форму. Всі ці дієти, «сушки» і т.п. не для мене.

– Давай детальніше про тренування…

– Я займаюсь щодня, інколи беручи собі 1-2 дні вихідних. З тим, що саме тренувати і як я визначаюсь йдучи дорогою в зал, покладаючись на свої інстинкти.

Коли б ти мене запитав скільки вправ, підходів, суперсетів я виконую на тренуванні – я б не зміг відповісти. Не зміг би,тому що я дійсно не знаю!

Наприклад, коли я треную, скажімо, грудні м’язи – я виконую 2, максимум 4 вправи. Це виглядає так :

Жим гантель на горизонтальній лаві

60 кг-50кг-40кг-30кг-20кг  1 підхід

50кг -40кг-30кг-20кг  2 підхід

40кг-30кг-20кг  3 підхід

30кг-20кг  4 підхід

20кг  5 підхід

Зведення на лаві головою вверх

40кг-20кг-10кг  1 підхід

30кг-15кг   2 підхід

15 кг   3 підхід

Всі підходи я виконую до тих пір поки я вже не здатен виконати повторення. На відпочинок між підходами я витрачаю рівно стільки часу, скільки потрібно щоб змінити робочу вагу чи вправу.

Але те що я щойно навів для прикладу наступного разу може мати зовсім інший вигляд. Я переконався що вести підрахунок виконаних вправ, підходів, повторень немає змісту.

– Чому?

– Ти не задумувався чому ти підраховуєш кількість виконаних повторень в підході? Скоріш за все ти відміряєш час проведений під навантаженням. Але звідки ти знаєш, де твоя межа ? На 12 повторенні чи на 25.

Чому баскетболіст чи легкоатлет не веде жодного підрахунку на тренуванні? А просто приходить і тренується? Я тренуюсь рівно стільки часу,скільки мені потрібно, щоб наповнити м’язи кров’ю. Це 20-30 хв.

Хороший «накач» на тренуванні, це головне в процесі нарощування м’язевої маси. В будь-якому підручнику по фізіології людини ви знайдете таке:

– для розвитку сили м’яз має виконувати короткочасну роботу із значним навантаженням;

– для стимуляції росту м’яза слід виконувати велике число повторень щоб тим самим посилити трофіку м‘яза і, відповідно, його ріст.

Як я вже описував в методиці  «Відмовно компресійний тренінг» для бодібілдера головне хороший кров’яний памп робочого м’яза. Щоб його досягти, потрібно виконуючи вправу зосередитись на її виконанні,уявити що твій м’яз це насос. Пригадай як працює насос. Його рухи плавні, без зупинок, пауз, шарпання.Те саме і в нашому випадку.

Чому говорять «качок», «качати»? Та тому, що ти дійсно «качаєш»  (гойдаєш)  залізо! Саме  качаєш, а не піднімаєш. Це  дуже важливо. Бо саме технічно правильне, підконтрольне виконання вправи забезпечить хороше наповнення робочого м’яза кров’ю і забезпечить в подальшому його ріст.

Піднімають у важкій атлетиці в пауерліфтингу – а ти бодібілдер. Для тебе має  бути не важливо, з якою вагою ти можеш присісти, скільки ти можеш пожати і т.п.

Так само я не рекомендую відстежувати  прогрес в розвитку своєї мускулатури  з допомогою ваги та сантиметрової стрічки Довший час я це регулярно робив, та зрозумів що це лише шкодить. Поясню чому: часто спостерігаю як після подібних «процедур» в хлопців падає настрій на тренування, вони вже не здатні тренуватись оскільки вага показала, що маса їх тіла зменшилась на 2 кг,чи об’єм біцепса зменшився на пів сантиметра. І це не задоволення собою негативно впливає на їх  тренування.

Керуйтесь виглядом в дзеркалі і  на основі того, що ти бачиш приймай рішення що тобі  робити  далі. Для мене це працює. Щодо  відновлення,то тут я теж  обходжусь без екзотичних дієт чи супер добавок і .т.п.

– Це незвично…

– Може тебе шокує такий підхід до тренувань, і я скажу тобі чому. Тому, що більшість атлетів сліпо довіряють інтернету та порадам  різноманітних «спеціалістів» і не прагнуть думати, аналізувати, бояться відійти від канонів і  експериментувати!

Свято двох шістірок

Олена Підгрушна: “Коли у спину кричать “Україна, Україна – вперед, Лена! Давай!”, – я розумію, що біжу для когось”