Що хочуть тернопільські профспілки

Поділитися

Р Е З О Л Ю Ц І Я

учасників акції протесту профспілок та громадськості Тернопільщини м.Тернопіль 3 листопада 2011 р.

 Ми, представники профспілок та громадських організацій Тернопільщини, що зібралися біля будинку обласної державної адміністрації, демонструємо єдність та готовність відстоювати своє право на гідне життя.

 Профспілки та громадськість області обурені схваленим Верховною Радою України в першому читанні законопроектом “Про Державний бюджет України на 2012 рік”, який за змістом є антисоціальним та антинародним. Його положення базуються на занижених розмірах державних соціальних стандартів та гарантій. Уряд та депутати пропонують своїм громадянам встановити мінімальну заробітну плату майже на 30 % нижчу за фактичний її розмір. Співвідношення мінімальної заробітної плати  до середньої складатиме лише 35 % замість 45 %, передбачених Генеральною угодою. У наступному році знову планується застосування занижених розмірів тарифної ставки працівника І розряду Єдиної тарифної сітки, що зменшить місячну заробітну плату від 400 до 900 гривень.

       Суттєво занижені Міністерством фінансів України розрахункові показники зведеного бюджету області на 2012 рік і задовольняють його потреби лише на 86 %. Зокрема,  державного управління на 48%, освіти – 91%, охорони здоров’я – 91%, соціального захисту та соціального забезпечення – 85%, культури і мистецтва – 86%, фізичної культури і спорту – 64%.

 Внаслідок недофінансування бюджетних установ області до кінця поточного року не вистачає більше 70 млн.гривень на заробітну плату. Працівники змушені брати відпустки без збереження заробітної плати. Тривалий час державним службовцям не виплачується грошова винагорода за сумлінну безперервну працю, зразкове виконання трудових обов’язків, допомога для вирішення соціально – побутових потреб; працівники охорони здоров’я і соціальної сфери не отримують матеріального заохочення; більшість категорій бюджетних працівників позбавлені  матеріальної допомоги на оздоровлення.

МИ ВИМАГАЄМО:

від Верховної Ради України
–  забезпечити при прийнятті Закону України “Про Державний бюджет на 2012 рік” встановлення з 1 січня 2012 року мінімальної заробітної плати та  мінімальної пенсії за віком на рівні об’єктивно визначеного прожиткового мінімуму, передбачити кошти для встановлення базового розряду ЄТС на рівні мінімальної заробітної плати;

від Кабінету Міністрів України
– припинити дискримінацію в заробітній платі працівників бюджетної сфери, запровадити з 2012 року Єдину тарифну сітку у повному обсязі;

від обласної державної адміністрації та обласної ради
– забезпечити  повне фінансування на виплату заробітної плати працівникам бюджетної сфери у 2011році;
– домогтися змін розрахункових показників Міністерства фінансів України для забезпечення  видатків зведеного обласного  бюджету на 2012 рік у повному обсязі.

Боржник у суді платитиме не 55 гривень, а 94!

Орест Муц очолив громадське об’єднання «Представництво Тернопільщини»