Священикам Бучацької єпархії розповіли про катехитичне служіння

Поділитися

У Чорткові 2-3 листопада відбувся семінар для духовенства Бучацької єпархії, присвячений душпастирському катехитичному служінню. Зустріч проходила за благословенням Владики Дмитра (Григорака) з ініціативи голови Катехитичної комісії Києво-Галицького Верховного Архиєпископства УГКЦ о. Михайла Гарвата та за участю єпархіальної Катехитичної комісії. Разом з о. Михайлом проводив семінар о. Андрій Стадницький, парох с. Прилбичі, що на Львівщині, розповідаючи про діяльність катехитичних шкіл у сільських парафіях. Священики слухали кілька груп доповідей. У них о. Михайло розповідав, наскільки важлива діяльність парафіяльних катехитичних шкіл, біблійних гуртків, акцентував на тому, що катехизувати потрібно не лише дітей, підлітків, молодь і дорослих, у тому числі й  людей похилого віку, осіб з особливими потребами, ув’язнених та інші соціальні групи.

При кожній парафії повинна функціонувати катехитична школа і має проводитися катехизація – теза, яка часто звучала під час семінару. «Якщо не заснована катехитична школа у парафії, – констатував доповідач, – то діяльність пароха незадовільна». Навіть якщо катехизації потребує бодай одна дитина, то її духовна потреба має бути задоволена. Варто організовувати також дитячі хори, у своїх проповідях більше ділитись інформацією для дітей і про дітей, навіть, по змозі, служити окрему Святу Літургію за участю юних парафіян. Священик має активно вливатись у середовище того місця, де служить, особливо налагоджувати контакти з освітніми структурами, зустрічатись із педагогами загальноосвітніх закладів, відвідувати шкільні свята. Однак у катехитичне служіння можна залучати семінаристів, студентів та викладачів богословських навчальних закладів, а також богопосвячених осіб. Обов’язково слід подбати про дозвілля дітей та молоді, зокрема під час прощ, таборів, екскурсій тощо.

Присутнім також презентували навчально-методичні матеріали для роботи в катехитичних школах, особливо Катехизм УГКЦ, що недавно з’явився в нашій Церкві. Тому о. Михайло порекомендував якнайчастіше звертатися до нього в катехитичному служінні. До речі, 12 листопада в Чорткові відбудеться презентація цього Катехизму за участю представників Патріаршої катехитичної комісії.

На початку 2012 року планують видати «Душпастирський катехитичний порадник», який допомагатиме священиками практично втілювати науку Катехизму.

Як відомо, Синод Єпископів Києво-Галицького Верховного Архиєпископства УГКЦ доручив Катехитичній комісії організацію та проведення 2012 року як Року Святих Таїнств, тому сьогодні священикам Бучацької єпархії був представлений план проведення цього року.

Після семінару Владика Дмитро (Григорак) подякував о. Михайлу за приїзд і благословив священиків на плідне катехитичне служіння, повідомили “Про все” у  прес-службі єпархії

Рейтингове агентство Fitch підвищило рейтинг Мрії

Василь Чубак потрапив у жахливу аварію!