14 грудня – День вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС

Поділитися

Шановні ліквідатори аварії на Чорнобильській атомній електростанції!

            Низький уклін Вам та велика вдячність за те, що ціною власного життя та здоров’я  Ви стали надійним щитом на захист не лише українського народу, а й усього людства від розбурханого, смертоносного атому. Ваша мужність, Ваш героїзм та самовідданість вражає та захоплює, стане прикладом наступним, врятованим Вами поколінням. Адже ціною власного життя та здоров’я без вагань та роздумів, ви ліквідовували наслідки аварії на Чорнобильській АЕС. Усвідомлюючи всю складність ситуації, нехтуючи власною безпекою, Ви ступили назустріч невидимому та не менш від цього страшному лиху, щоб зберегти життя мільйонів людей у нашій державі та на всій планеті.

Серед Вас були  пожежники, військовослужбовці, енергетики-атомники, інженери-конструктори, будівельники, прості працівники і селяни, яких в екстреному порядку   мобілізували  для усунення наслідків аварії – за найменшими підрахунками  не менше як 90 тисяч осіб. Майже сто тисяч наших співгромадян здійснили крок в епіцентр пекельного вогню, щоб врятувати інших. На жаль, багатьох із цих героїв уже немає серед нас. Проте подвиг їх живе у народній пам’яті. А ті, хто пройшов через Чорнобильське горнило, нині,  на превеликий наш жаль та сором, змушені  відвойовувати у ситого «вельможного» чиновництва з центру оті пільги, якими держава «відкупилася» за втрачене здоров’я, понівечене життя. своїх оборонців. Чи може бути більшим гріхом, коли у людину, котра заради спасіння інших йшла на бій з невидимою смертю й отримала хвороби та каліцтва, держава не лише не нагородила, ні попіклувалася про одужання  свого героя, а ще й обдерла та обікрала. Владу, що здійснює цей моральний та кримінальний злочин, чекає ганьба та народний осуд.

Щиро вірю, що відбудуться зміни, й ми житимемо в країні, де шануватимуть своїх героїв, ми збудуємо нову національну державну систему, яка опікуватиметься знедоленими та допомагатиме недієздатним та створить умови усім тим хто хоче та може працювати. Лише у такому разі здійсняться наші надії.

Шановні ліквідатори аварії на Чорнобильській атомній електростанції!

            Низький уклін вам за Вашу мужність, за Ваш подвиг. Нехай Господь пошле Вам здоров’я, сили, нехай у Ваших родинах панує мир та злагода. Успіхів Вам у всіх Ваших справах.

А загиблим, померлим від ран та хвороб – вічная пам’ять!

 

Голова Тернопільської

обласної ради                                                                                 Олексій Кайда

Довідково: в цей день – 14 грудня 1986 року було завершено будівництво саркофагу над зруйнованим четвертим енергоблоком.  А починаючи з 2006 року, згідно з Указом Президента України, 14 грудня стало Днем вшанування ліквідаторів аварії на ЧАЕС.

Лист тернополянки до Діда Мороза

На розгляд 41 сесії Тернопільської обласної ради планується майже 30 питань