15 грудня о 15 годині в Тернопільську обласну бібліотеку для молоді на презентацію книги «Маркіян» Миколи Проціва

Поділитися

У цьому виданні вперше опубліковано матеріали про маловідомі факти життєдіяльності Маркіяна Шашкевича, статті про його творчість і вплив на відродження української літератури в Галичині.

Цьогоріч 200-ліття від дня народження Маркіяна Шашкевича ознаменувалося виходом у Тернополі нової книги, присвяченої письменнику. Для автора і дослідника видання процес глибшого вивчення творчості видатного українця був цікавим і сповненим нових відкриттів. Микола Проців під несподіваним ракурсом подав досі невідомі публікації про творчість поета.

«У Шашкевичіані є і завжди будуть теми для вивчення. Допоки до імені Маркіяна будуть проявляти інтерес дослідники, доти про нього знатимуть нові покоління. Важливо, аби після ювілейної «активності» не настала тиша до… наступного -річчя», – зазначає автор дослідження.

До книги, окрім авторських розвідок, увійшли статті Ізидора Єлюка і Якима Яреми, опубліковані в 1911 році, Антона Чернецького (1937), невідомого автора (1902), а також Богдана Савака, Олександра Коковіна та Галини Проців.

Нагадаємо, що життя Маркіян Шашкевич прожив коротке – 32 роки, але дуже плідне. Він визначився на Західній Україні як перший народний поет, прозаїк, публіцист і перекладач, автор першої книжки українською мовою «Русалка Дністровая».

На літературну ниву Шашкевич вступив 1835 року, надрукувавши у Львові оду до Цісаря Франца І «Голос галичан». Наступного року вийшла в Перемишлі польською мовою полемічна брошура Шашкевича «Азбука і абецадло». Це була відповідь українського патріота на намагання української шляхти й клерикалів ввести в українську мову й літературну польську абетку.

 

Про багато інших цікавих фактів ви дізнаєтеся під час презентації книги «Маркіян»

У ліквідаторів ЧАЕС завтра свято…із сльозами на очах, яких не бачить українська влада

Юлію Тимошенко судить суддя із Тернополя