Чи готова Україна до земельної реформи? Позиція Юрія Чижмаря

Поділитися

Українська земля одне з найцінніших багатств нашого народу і один з найважливіших чинників економічного зростання країни. Сьогодні розроблений ряд законопроектів, які регламентують порядок продажу землі з метою більш ефективного залучення інвестицій в аграрний сектор. Під тиском суспільства Кабінет Міністрів України навіть передбачив гарантії захисту фермерів при продажі орендованих ними земель. Але чи готова країна до такої реформи? Чи готові державні органи до впровадження ринку землі виключно на законних засадах? Чи розуміють депутати, що країна, яка за рівнем корупції знаходиться на 152 місці з 182 країн світу, ніколи не зможе провести земельну реформу в інтересах суспільства. Для прикладу достатньо згадати масові порушення при наданні землі під житлову забудову. Результатом такої реформи стане перехід права власності на землю до купки олігархів і тоді Україну остаточно можна буде порівняти з африканськими країнами, де усі національні багатства належать кільком правлячим групам. Тому обов’язковою передумовою при знятті мораторію має бути подолання корупції, що забезпечить рівні можливості усіх учасників ринку.
Другою передумовою є дешеві кредити для діючих фермерів при купівлі орендованої землі. При банківських кредитах зі ставками 20-25% придбати землю “чесний бізнес” не зможе. Земля перейде до земельних спекулянтів, які за рахунок виробника та споживача агропродукції отримуватимуть надприбутки.
Третьою умовою є правовий захист власника землі від рейдерства. А для цього, окрім прийняття відповідного законодавства, необхідно провести значну “чистку” працівників судових і правоохоронних органів, адже саме через їх непринциповість і продажність мають місце рейдерські схеми. А земля, яка має значну матеріальну вартість однозначно стане предметом інтересу діяльності рейдерів.
Слово “реформа” означає зміни, але зміни не завжди несуть позитивний результат. Кожен з нас отримав колись приватизаційні сертифікати. А хто сьогодні отримує дивіденди від придбаних акцій? Не слід двічі повторювати ті самі помилки.

Відтак, я вважаю за доцільне винести це питання на всенародний референдум. Адже майбутнє одного з найбільших багатств України повинен вирішувати народ, а не окремі партії, чи групи людей.

Юрій Чижмарь, голова Тернопільської облдержадміністрації 2007-2010 рр.

Чому Володимир Кличко переніс бій? (ексклюзивне відео)

Тернопіль — у передчутті джазу