Як на Тернопільщині зароджувалась митрополія УГКЦ

Поділитися

19 грудня у прес-конференції на тему проголошення митрополії у Тернополі взяв участь доктор історичних наук о. Віталій Козак. Розповідаючи про історичний розвиток церковних структур Тернопільщини, священик Тернопільсько-Зборівської єпархії зазначив: «Християнське Тернопілля відносилося до Галицького єпископства, одного із 7 перших єпископств на території Київської Русі. Галицька єпархія, що об’єднувала Галичину, Буковину та Поділля, охоплювала 6 сучасних українських областей, а наші предки, що тут молилися Богу, успадкували віру князя Володимира».

За словами о. Віталія, у 1303 році Галицьке єпископство вперше було піднесено до рангу митрополії. Це єдина єпархія, окрім Києва, яка канонічно отримала статус митрополичої. Вона існувала впродовж ХІV століття, а відтак була приєднана до Київської митрополії та отримала назву Києво-Галицька митрополія.

У 1539 році осідок Галицьких митрополитів був перенесений до Львова.

У ХVІІІ ст., внаслідок поділів Польщі, Львівська єпархія відійшла до Австрії, втративши на користь Росії свою подільську частину по той бік Збруча. У той час на території Тернопільщини центральну роль відігравали Бережани, які об’єднували парафії наших теренів.

У 1808 році Львівська єпархія була знову піднесена до рангу митрополії папою Пієм VII на прохання імператора Франциска І. В такому вигляді вона проіснувала до кінця ХІХ ст. Вже у 1885 році із південних парафій Львівської архиєпархії сформовано Івано-Франківську, яка охоплювала південь Тернопільської області.

В цей період відбувся новий поділ Львівської архиєпархії на нові округи (протопресвітерати): Галич, Золочів, Львів, Стрий та Тернопіль. Осідком протопресвітера у Тернополі стала церква Різдва Христового (т. зв. Середня).

Вкінці о. Віталій Козак додав, що Тернопільська єпархія заснована 20 квітня 1993 року на територіях, що належали до Львівської архиєпархії та Івано-Франківської єпархії. Правлячим архиєреєм став владика Михаїл Сабрига. Згідно рішення Синоду єпископів УГКЦ (Бучач, 2000р.), створено 2 нові єпархії: Стрийську і Сокальську. Реорганізувавши Тернопільську і Зборівську єпархії єпископи УГКЦ утворили Тернопільсько-Зборівську та Бучацьку єпархії.

 


Вся правда про тернопільського митрополита Василя Семенюка

Як виграти вибори на мажоритарному окрузі на Тернопільщині?