Як у Тернополі стартував міжнародний джазовий фестиваль «Jazz Bez-2011»

Поділитися

Вчора  в обласному академічному драматичному театрі ім. Т. Шевченка стартував міжнародний джазовий фестиваль «Jazz Bez-2011 разом із «Атріум».

Це дійство відкривали мер Сергій Надал, директор фестивалю Олег Макогін та прес-секретар фестивалю Григорій Бурбеза.  Вони зауважили, що, коло поціновувачів якісної джазової музики зростає у Тернополі з кожним роком та й сам фестиваль набуває все більшого розмаху та популярності. Крім того Сергій Надал висловив подяку за фінансову підтримку з боку власника торгового центру  «Атріум».
Першими вуха меломанів потішили Michael Balog Sextet (Україна-Канада-США). Вони розпочали з каверів в джазовій обробці на відомі композиції такі, як «Morning bell» Radiohead, а потім перейшли до виконання власних творів. Головні партії саксофоніста Михайла Балога та американського трубача Натана Вільямса просто зачарували публіку.  Енергетика та вправність чиказького барабанщика Франка Паркера  теж нікого не залишили байдужими.

Наступна команда з Польщі запропонувала слухачам зовсім інший формат джазової музики. Вони грали композиції зі свого нового альбому «Afternoon delights» та кілька ексклюзивних треків. Перкусіоніст видобував звуки зі своєї ударної установки усіма можливими способами, раз-у-раз демонструючи химерні пристосування. Експериментував з  металевими дисками поверх мембран барабанів, використовував маракаси замість паличок. У результаті отримував оригінальне та незвичне звучання. Яцек Кіта дивував своєю віртуозною грою однією парою рук одночасно на фортепіано і на клавішах. Пьотр Дома-гальські змінював бас гітару на контрабас і навпаки. Публіка була підкорена не лише їхньою музикою, а й харизматичністю та безпосередністю учасників гурту. Здавалось, ніби їм вдалося ввести слухачів у своєрідний музичний транс.

Загалом, команди представлені у перший день фестивалю виконували джаз у зовсім різних стилях. Якщо Michael Balog Sextet був ближчий до традиційного звучання, то Levity  – до фрі-джазу. Гурти вигідно контрастували один з одним, що допомогло зробити програму насиченою та залишити надзвичайно яскраві враження від концерту.

Окрім дійства на великій сцені любителі джазу мали змогу відвідати джем-сейшен в «Козі» і насолодитися виступами гуртів у більш неформальній атмосфері.

 

Права понад 2 тисяч дітей поновлено за втручанням прокуратури Тернопільської області

Фоторепортаж з тернопільського “Jazz Bez-2011”. День перший