Нова лісова дорога на Кременеччині – економічно й соціально важлива

Поділитися

7 грудня ц.р. ДП «Кременецьке лісове господарство» у Білокриницькому лісництві здало в експлуатацію майже 4-кілометрову грунтово покращену з твердим покриттям лісову дорогу. На захід прибули директор ДП «Кременецьке лісове господарство» Ігор Криса, головний інженер ДП «Кременецьке ЛГ» Олександр Войтюк, представники проектної служби, головний спеціаліст сектору технічної політики та промислової діяльності Тернопільського облуправління лісового та мисливського господарства Василь Заблоцький, заступник начальника ТОУЛМГ Олег Яремко та начальник ТОУЛМГ Ігор Попадинець.

Подія дійсно знакова, адже будівництво лісової дороги в урочищі Довжок Білокриницького лісництва розпочалася 2009 року. Протяжність нового лісового полотна становить 3,9 кілометра. Його будівництво має величезну економічну вагу для підприємства, адже за словами директора ДП «Кременецьке лісове господарство» Ігоря Криси, відстань вивезення деревини до нижнього складу після введення в експлуатацію лісополотна скоротилася втричі – з 18 до 6 кілометрів. Перевагою є і соціальна складова – дорога поліпшує сполучення між селами двох районів Башківцями (хутором Довжок) Шумського та Веселівкою Кременецького, що є великою вигодою для місцевих мешканців.

Проїжджаючи всю відстань новозбудованого лісового полотна, складалося враження, що ми знаходимось не в Кременецькому лісгоспі, а десь у Карпатських горах, адже дорога звивиста, у деяких місцях кут нахилу сягав 70 градусів, а тому проектували її серпантиновим методом – аби згладжувати гострий кутовий нахил на деяких її ділянках. Комісія зупинялася по дорозі у кількох місцях, перевіряючи дотримання всіх вимог під час її зведення, а діставшись кінця дороги, яка плавно вивела нас до хутора Довжок уже Шумщини, державна комісія була задоволена побаченим та затвердила своє «добро» підписанням протоколу здачі дороги.

Вагомим чинником є те, що будівництво дороги проводили господарським методом, тобто своїми силами і за кошти підприємства. Кошторис становив 105 тисяч гривень (із 240 тис. гривень виділених на будівництво – авт.), а отже вдалося зекономити більше половини коштів. Щодо плану, то кременецьким лісівникам вдалося цьогоріч його перевиконати на 154 відсотки, адже згідно з планами 2011 року, збудували 1 кілометр лісополотна замість 0,65 км. Завдяки злагодженій роботі всіх, хто брав участь у будівництві, вдалося його завершити у зазначені терміни та вчасно здати в експлуатацію.

Розвинена інфраструктура сприяє підвищенню економічних показників підприємства за вільного доступу до стиглої деревини, а ще нове лісополотно полегшить боротьбу з пожежами у пожежонебезпечний період, фахівці зможуть без перешкод дістатися до місця пожежі, що підвищить шанси вчасно виявити джерело займання і попередити поширення пожежі лісовими ділянками.

Начальник Тернопільського обласного управління ЛМГ Ігор Попадинець зауважив, що кременецькі лісівники уже протягом кількох років тримають першість із успішності ведення господарства, маючи одні з найвищих виробничих показників серед усіх державних підприємств лісового господарства Тернопільщини. Постійне збільшення обсягів реалізації продукції, виходу цінних сортиментів, а також постійний пошук шляхів вирішення соціальних проблем працівників Кременецького лісового господарства дав свій результат – на підприємстві найвищий рівень середньомісячної заробітної плати. А ще держпідприємство є справним платником податків та інших соціальних виплат, а це означає що місцеві та районний бюджет мають надійну опору в особі кременецьких лісівників.

Директор ДП «Кременецьке лісове господарство» Ігор Криса поділився сподіваннями на те, що добру справу підтримають і представники кременецької, шумської, збаразької влади, передбачивши кошти у місцевих бюджетах на наступний рік на продовження будівництва лісових доріг, адже, за словами Ігоря Тарасовича, 2012 року планується побудувати 1,5 кілометра лісової дороги в урочищі Колодно, що у Раковецькому лісництві на Збаражчині. Ігор Тарасович також висловив щиру подяку всім, хто проектував дорогу та безпосередньо брав участь у її будівництві, повідомили ексклюзивно “Про все” у прес-службі Тернопільського обласного управління лісового та мисливського господарства

Абсолютний чемпіон світу з армреслінгу – наш земляк Андрій Пушкар

Тернополян запрошують на Різдво до Грузії