Першим митрополитом Тернопільсько-Зборівським стане Василій Семенюк

Поділитися

 У четвер, 22 грудня 2011 року, об 11.00, у Катедральному соборі Непорочного Зачаття Пресвятої Богородиці міста Тернополя відбудеться Архиєрейська Літургія, під час якої буде зачитано декрет про створення Тернопільсько-Зборівської митрополій УГКЦ. Першим митрополитом Тернопільсько-Зборівської митрополії стане владика Василій Семенюк, єпарх Тернопільско-Зборівський. Божественну Літургію очолить Блаженніший Святослав, Глава Української Греко-Католицької Церкви. Про це повідомляє прес-служба Тернопільсько-Зборівської єпархії УГКЦ.

Коментуючи подію владика Василій Семенюк зазначає: “Виникнення митрополій є важливим етапом дозрівання УГКЦ. Це, в першу чергу, свідчить про поступові та зважені кроки у напрямку патріархату. Митрополичий статус сприятиме кращій координації та співпраці не тільки на загальноцерковному рівні, а й між Тернопільсько-Зборівською та Бучацькою єпархіями, які юрисдикційно належатимуть до Тернопільсько-Зборівської митрополії. Водночас ми продовжимо опікуватися греко-католицькими парафіями у Хмельницькій області”.

Як зазначає Департамент інформації УГКЦ, Синод Єпископів УГКЦ прийняв рішення створити три нові митрополії: Львівську, Івано-Франківську та Тернопільсько-Зборівську. До складу Львівської митрополії увійдуть Львівська архиєпархія, Стрийська, Самбірсько-Дрогобицька та Сокальсько-Жовківська єпархії; до Івано-Франківської митрополії – Івано-Франківська та Коломийсько-Чернівецька єпархії; до Тернопільсько-Зборівської – Тернопільсько-Зборівська та Бучацька єпархії. Першими митрополитами новостворених митрополій стали владика Ігор Возьняк, архиєпископ Львівський, владика Володимир Війтишин, єпарх Івано-Франківський.

Від моменту проголошення в УГКЦ буде сім митрополій. Крім новостворених, ще однією митрополією УГКЦ в Україні є Києво-Галицька митрополія, яку очолює Блаженніший Святослав. До її складу входять Київська архиєпархія, Донецько-Харківський, Одесько-Кримський та Луцький екзархати. Крім того, до УГКЦ належать Перемишльсько-Варшавська митрополія у Польщі, Філадельфійська митрополія у США та Вінніпезька митрополія у Канаді.

Тернопільський Jazz Bez-2011: день другий очима Тетяни Ладан

Відеонарізка з другого дня тернопільського Jazz Bez-2011