Перспективи розвитку мисливства на Тернопіллі непогані, потрібен лише правильний підхід

Поділитися

Таким лейтмотивом розпочалася колегія Тернопільського обласного управління лісового та мисливського господарства, яка відбулася 9 грудня ц.р. у конференц-залі управління. Порядок денний включав у себе два важливі питання – про перспективи розвитку мисливського господарства та про дотримання правил рубок головного користування на лісогосподарських підприємствах Тернопільського обласного управління лісового та мисливського господарства.

Щодо стану мисливського господарства в держпідприємствах ТОУЛМГ доповідав начальник мисливського відділу Тернопільського облуправління ЛМГ Євген Гуриш, який зупинився на кількох головних аспектах та проблемних питаннях, яким потрібно приділити максимум уваги, аби вийти на високі показники ведення мисливського господарства на Тернопіллі. Зокрема, Євген Ярославович детально охарактеризував роботу кожного державного підприємства за останні п’ять років роботи за період з 2006 по 2010 роки.

Йшлося також про чисельність добутої дичини протягом сезонів полювання на копитних тварин з 2006 року та відмічено збільшення кількості добутих тварин із кожним роком. Якщо, наприклад, 2006 року кількість добутої дичини межувала з нульовими показниками, то 2010 року у Бережанському лісомисливському господарстві добуто 11 кабанів, Бучацькому ЛГ – 2, Кременецькому ЛГ – 9, Тернопільському ЛГ – 7, Чортківському ЛГ – 5. Щодо добування козулі, то показники добування 2006 року становлять по Бережанському ЛМГ – 5 (2006 р.), 16 (2010 р.), Бучацькому ЛГ – 4 (2006 р.), 4 (2010 р.), Кременецькому ЛГ – 1 (2006 р.) та 13 (2010 р.), Тернопільському ЛГ – 3 (2006 р.) та 5 (2010 р.), Чортківському ЛГ – 15 (2006 р.) та 9 (2010). Практично всюди спостерігається ріст, за винятком Чортківського та Бучацького лісових господарств. Зокрема, така ситуація в Бучацькому лісгоспі склалася через те, що площі мисливських угідь господарства є невеликими.

Значну увагу приділено і боротьбі з браконьєрством. Так, з початку року складено 131 протокол, з них працівниками мисливського відділу управління – 24, Бережанським ЛМГ – 19, Бучацьким ЛГ – 19, Кременецьким ЛГ – 12, Тернопільським ЛГ – 8, Чортківським ЛГ – 8 та 41 по УТМР. Було дано розпорядження посилити контроль за проведенням перевірок державних мисливських угідь, а також було обговорено питання щодо введення окремої штатної одиниці – мисливствознавця у кожному районі.

Про те, чи дотримуються правил рубок головного користування державні лісові господарства, доповідав начальник сектору лісового господарства Тернопільського обласного управління ЛМГ Юрій Лісовий.

У порядку рубок головного користування підприємства управління заготовляють половину заготовленої ліквідної деревини від усіх рубок. Так, 2010 року рубками головного користування заготовлено 53 відсотки від усієї заготовленої деревини, 2009 року – 51%, 2008 – 58%. Обсяги лісокористування за останні роки менші за розрахункову лісосіку, яка гарантує екологічно збалансоване лісокористування на принципах безперервності та невиснажливості використання лісових ресурсів. Переважаюча система рубок головного користування підприємств управління є суцільно-лісосічною. В цілому суцільними рубками заготовляють майже 80% деревини, дозволеної до відпуску рубками головного користування. Поступові рубки застосовуються в Бережанському лісомисливському та Бучацькому лісовому господарствах і становлять відповідно 63% і 29% до запасу заготовленої від рубок головного користування деревини.

Юрій Володимирович також повідомив, що нові правила рубок головного користування передбачають нову стратегію щодо поступової системи рубок та значні обмеження площі лісосік у різних способах рубок, створюються чимало технологічних незручностей. У зв’язку із зазначеним відбувається і фактичне зменшення площі лісосік. Сучасні лісосіки рубок головного користування становлять у середньому 2 гектари, суцільні – 1,5-1,8 га.

На 2011 рік розрахункова лісосіка рубок головного користування всіх підприємств становить 139 тис. куб.м. 2010 і в попередні роки розрахункова лісосіка становила 40-45 тисяч куб. м.

У 2010 році на 2011 рік і наступні роки розрахункова лісосіка в ДП «Бережанське ЛМГ» була затверджена в обсязі 33 тис. кубометрів із урахуванням проведення існуючого поділу лісів у відповідність до порядку поділу лісів на категорії та виділення особливо захисних лісових ділянок. Попередня розрахункова лісосіка по Бережанах була 48,9 тис. кубометрів.

Наразі в інших державних підприємствах проводиться робота з перерахунку розрахункових лісосік у зв’язку з проведенням існуючого поділу лісів відповідно до порядку поділу лісів на категорії та виділення особливо захисних лісових ділянок.

 

5 тисяч безробітних на Тернопільщині освоїли 325 професій

17 грудня у Тернополі – ярмарок