Піротехніка, що продається просто неба, часто виявляється неякісною і травмонебезпечною

Поділитися

 З кожним днем Новорічні та Різдвяні свята тільки приближаються. Відповідно, тернополяни, аби якнайшвидше «озброїтися» відповідним причандаллям задумуються над необхідністю помаленьку скуповувати й піротехніку. І, незважаючи на те, що така торгівля може здійснюватися лише в спеціалізованих магазинах при наявності відповідних дозвільних документів, продавці святкових вогнів не бояться переходити межу закону і торгувати піротехнікою просто на вулиці.

Нагадаємо, що згідно ЗУ „Про ліцензування певних видів господарської діяльності” виробництво і торгівля піротехнічними засобами підлягає ліцензуванню. Крім того, відповідно до Кодексу України про адміністративні правопорушення до адміністративної відповідальності притягуються не тільки торговельні працівники, які порушують Правила провадження торговельної діяльності, а і громадяни – споживачі, які порушують громадський порядок при використанні піротехнічних виробів.

Продавців, в разі перевірки, чекає накладення штрафу від тридцяти п’яти до шістдесяти неоподаткованих мінімумів доходів громадян (від 510 до 1 020 грн.) з конфіскацією піротехнічних засобів. При повторному правопорушенні протягом року – від шістдесяти до ста неоподаткованих мінімумів  (від 1 020 до 17 00 грн.).

Споживачі, які усвідомлюючи небезпеку, все ж купують у невідповідних місцях піротехніку – теж не поза межами закону, такі дії тягнуть за собою попередження або накладення штрафу на громадян від п’яти до п’ятнадцяти неоподаткованих мінімумів доходів громадян (від 85 до 255 грн.); повторні такі ж правопорушення протягом року тягнуть за собою накладення штрафу від п’ятнадцяти до тридцяти неоподаткованих мінімумів (від 255 до 510 грн.) із конфіскацією піротехнічних засобів.

Та чи стане це «попереджувальним знаком» для любителів новорічного адреналіну залишається невідомим. Можна говорити з впевненістю лише про одне – закон завжди існував, його завжди порушували, а суми штрафних санкцій надто мізерні, аби обидві сторони торгівлі всерйоз задумалися над своїми діями.

Лілія Куленич

У Тернополі діти з обмеженими можливостями показали необмежені таланти

Тернопіль цьогоріч значно покращив свої показники податкових надходжень до держбюджету