Продукти, які врятують світ: версія тернопільської санстанції

Поділитися

Правильне харчування може допомогти людині залишатися молодим і в літньому віці. Коли люди стають старшими, вони потребують менше їжі, але більше поживних речовин, щоб зберегти здоров’я. Газета «The Daily Mirror» опублікувала десятку найбільш корисних продуктів для тих, хто хоче правильно харчуватися.

1. КОРИЧНЕВИЙ РИС

Багато хто уникає вуглеводів, тому що від них, на загальну думку, товстіють. Але вони дуже важливі для підтримки енергетичного рівня. Не забувайте про продукти із цільного зерна: коричневий рис, хліб і каші, які містять багато волокон. Це допоможе знизити рівень холестерину, зменшити ризик серцево-судинних захворювань, раку прямої кишки, каменів в жовчному міхурі, діабету і ожиріння, це також життєво важливо для здоров’я кишечника, який із віком стає менш активним.

2. КУРЯЧІ ЯЙЦЯ

Про курячі яйця часто відгукуються погано, але вони є джерелом білка і лютеїну, який захищає очі від катаракти. Дослідження дають підставу вважати, що вони запобігають утворенню тромбів, знижуючи ризик інфаркту і інсульту. За даними недавніх досліджень, споживання 6 яєць в тиждень знижує ризик раку молочної залози на 44%. Сьогодні дієтологи говорять, що 1-2 яйця в день не підвищує рівень холестерину, тому що організм сам виробляє холестерин з насичених жирів, а не отримує його з багатих на холестерин продукти, до яких відносяться яйця.

3. МОЛОКО

З віком наша потреба в кальції зростає, тому важливо включити в щоденний раціон багаті кальцієм продукти. Знежирене коров’яче молоко дуже корисне для здоров’я. Воно багато кальцієм, необхідним для кісток і профілактики остеопорозу. Пийте щодня дві склянки знежиреного молока (якщо Ви його переносите) або включіть у свій раціон знежирені йогурти (кефір) і багаті кальцієм фрукти.

4. ШПИНАТ

У цьому продукті більше поживних речовин, ніж в будь-якому іншому. Це джерело заліза, вітамінів С, А і До і антиоксидантів, що допомагають нам захиститися від інфаркту і інсульту. Шпинат захищає від раку прямої кишки, остеопорозу і артритів. Як і яйця, він багатий лютеїном, корисним для очей, так що їжте на сніданок яйця із шпинатом.

5. БАНАНИ

Всього один жовтий плід містить 467 міліграм калію, який потрібен, щоб м’язи (особливо серцевий) залишалися сильними і здоровими. Він також допомагає знизити артеріальний тиск. Банани є також джерелом харчових волокон, що запобігає серцево-судинним захворюванням, вони нейтралізують кислоту, так що корисні для лікування печії. Додайте порізаний банан у вівсянку або розітріть його в блендері з йогуртом або молоком і невеликою кількістю фруктового соку.

6. КУРЯТИНА

Це найздоровіше м’ясо. Вживайте грудки, в яких мало жиру, і знімайте шкіру. Крім того, курка багата білками і запобігає зниженню маси кісток. Це також джерело селену, що запобігає раку, і вітамінів групи В, які підвищують рівень енергії і які підсилюють роботу мозку.

7. ЛОСОСИНА

Вона багата жирами групи оmеgа-З, що знижують рівень холестерину, що захищають від деяких видів раку і запобігають утворенню тромбів. Дослідження показують, що лососина полегшує депресивні стани і запобігає втраті пам’яті. Вона містить нікотинову кислоту, яка, за деякими даними, захищає від хвороби Альцгеймера. Рекомендовано їсти свіжу або консервовану лососину не рідше за 3 рази на тиждень. Жири групи оmеgа-З містяться також у волоських горіхах.

8. ЧОРНИЦЯ

У цьому маленькому диві небагато калорій, але маса поживних речовин. Чорниця містить антиоксиданти, що допомагають запобігти катаракті, глаукомі, розширенню вен, геморою, виразці шлунку, серцево-судинним захворюванням і раку. Чорниця допомагає зменшити порушення діяльності мозку після інсульту і пом’якшує запалення травного тракту, допомагаючи впоратися із розладами шлунку.

9. ТРАВИ

З віком у нас притупляється відчуття смаку, і найлегше додати солі, щоб їжа здавалася смачнішою. Але сіль підвищує артеріальний тиск, тому краще додавати в їжу трави і спеції. Смак свіжих трав сильніше, але ради зручності можна тримати на кухні асортимент сушених трав.

10. ЧАСНИК

У цієї маленької цибулини є великі переваги. Часник допомагає запобігти раку і серцево-судинним захворюванням, знижує ризик інсульту. Він також має протизапальну дію, допомагає зменшити біль і набряки при артритах. Він корисний і діабетикам. Якщо ви не виносите його запах, вживайте часникові капсули.

 Завідувач відділенням гігієни харчування Тернопільської облсанепідстанції Ю.Г.Дементьєв

«Київстар» підключив до широкосмугового інтернету 40 шкіл у Західній Україні: №3 і №6 у Тернополі

Тернополяни купили вже 3664 ялинки на 143 тисячі гривень