Реалізація новорічних ялин на Тернопіллі іде повним ходом – продано 7 тисяч!

Поділитися

Надворі зима. І хоча снігу небагато, проте це не затьмарює святкового настрою і ейфорії, яка витає у повітрі, від наближення новорічних і різдвяних свят, а з ними прийдуть приємні враження від зустрічей із друзями та рідними, яких, можливо, давно не бачили, а також спогади приємні чи не зовсім про рік, що минає та загадування бажань на рік наступний. А ще більше святкового настрою додає аромат новорічної ялинки. Саме тоді, коли ялинка з’являється в оселі, ми, незважаючи на те, скільки нам років, віримо у чудеса і готові поділитися цими відчуттями зі всіма, хто нас оточує.

Цьогоріч Державне агентство лісових ресурсів пішло на рішучий крок, аби убезпечити громадян від купівлі контрабандних ялин, які можуть бути привезені з екологічно небезпечних ділянок лісових масивів. Персональні чипи зі штрих-кодами – саме такий вихід знайшли працівники лісової галузі для того, аби вести жорстку боротьбу з браконьєрами. Купуючи ялинку, кожен мешканець зможе звірити її штрих-код і дізнатися, де росла лісова красуня до того, як потрапити у помешкання.

Про те, як проходить реалізація новорічних ялин на Тернопіллі, говоримо з першим заступником начальника Тернопільського обласного управління лісового та мисливського господарства Ігорем Гуменюком.

Ігоре Романовичу, скільки реалізовано новорічних дерев держпідприємствами управління?

Станом на 23 грудня ц.р. реалізовано більше 7 тисяч новорічних дерев, а саме 7532 ялинки. Лідером із реалізації хвойних є Бережанське лісомисливське господарство, тут продано майже половину від загальної кількості реалізованих новорічних дерев – 3177 штук. Далі йде ДП «Кременецьке лісове господарство», яке реалізувало 1915 лісових красунь, ДП «Тернопільське лісове господарство» – 1527, ДП «Чортківське ЛГ» – 741, ДП «Бучацьке ЛГ» – 172 ялини. Надано також благодійну допомогу у кількості 30 новорічних дерев – у заклади освіти, охорони здоров’я і ін. Сума від реалізації становить 335 тисяч 176 гривень. Середня ціна ялинки – 44.50 гривень.

Держлісагентство зобов’язало проводити цілодобові рейди лісовими масивами, особливо поблизу населених пунктів. Яка ситуація з охороною хвойних лісових насаджень державного лісового фонду в Тернопільській області? Чи є випадки виявлення незаконних рубок хвойних дерев?

Створено мобільні рейдові бригади з лісової охорони та представників Мінприроди і МВС, які спільно проводять рейди на лісових ділянках, а обласна державтоінспекція перевіряє транспорт на законність перевезення ялинок. Наразі випадків незаконних вирубувань на територіях державного лісового фонду не виявлено. Мешканці Тернопільської області, якщо їм стало відомо про факти браконьєрських рубок, можуть звернутися на «гарячу лінію», яку організовано в Тернопільському обласному управлінні лісового та мисливського господарства, за телефоном 52-30-02.

От нещодавно на “гарячу лінію” до нас зателефонував мешканець села Дарахова, що на Теребовлянщині, повідомивши, що на території Дарахівської сільської ради рубають ялини. Однак ці лісові ділянки належать сільській раді, тому ми не можемо впливати на такі випадки, якщо територія, на якій виявлено незаконну рубку хвойних дерев, не належить до державного лісового фонду, тож порадили обуреному чоловікові звернутися в правоохоронні органи.

Нагадаю, що розмір штрафу за незаконно зрізану ялинку цього року становить від 274 до 1700 гривень, і залежить від діаметра пня зрубаного новорічного дерева.

Скільки новорічних дерев готові реалізувати державні підприємства лісового господарства Тернопільської області цьогоріч?

Лісові господарства області планують продати цьогоріч 15 тисяч ялинок. Що значно більше, ніж у попередні роки, адже торік ми продали 6,5 тисяч новорічних дерев. Ми готові постачати значно більше, та й при потребі в інші регіони. У минулі роки на Тернопільщину незаконно завозили цілі фури ялинок із Чернівецької, Івано-Франківської та Львівської областей, що ставало перешкодою нашій реалізації, а це втрати місцевих бюджетів.

Який фонд хвойних лісових насаджень у лісгоспах?

В області створено майже 20 гектарів плантацій, де ростуть понад 150 тисяч ялинок.

Прес-служба Тернопільського обласного

управління лісового та мисливського господарства

“Українська свобода” засуджує спробу депутата Тернопільської облради Степана Барни використати її бренд у боротьбі з ВО “Свобода”

Чому потрібно було звільнити з посади директора Ігоря Сачка – версія Мосійчука та Жили