У Тернопільському ставі майже зникли судак і щука!

Поділитися

Найбільшою водоймою та окрасою міста Тернополя є Тернопільське водосховище, яке у народі називають ставом. Це велика штучна водойма, створена на місці боліт на річці Серет. Тернопільському водосховищу приблизно стільки ж років, як і місту Тернополю.  Точної дати його появи не знає ніхто, але говорять, що воно було створено Яном Тарновським одразу ж після заснування міста. Водосховище зазнавало не одного занепаду: заростало, його  відновлювали, знову заростало, ставало мало води і ось нарешті зараз  воно милує око тернополян і гостей міста. Особлива радість від Тернопільського водосховища  у рибалок. Види риб, які  мешкають там, роблять його  одним з улюблених місць для риболовлі. Тут є короп, лящ, карась сріблястий, судак, лин, окунь, щука, краснопірка, верховодка, плітка, плоскирка, товстолоб та інші. «За хижаком  варто йти на Тернопільське водосховище»,- говорять між собою рибалки. І це дійсно так. З хижих видів  там можна впіймати  щуку, окуня, судака.

За останні роки, спираючись на дані контрольних ловів, які щорічно проводяться працівниками  іхтіологічної служби Тернопільдержрибоохорони, у Тернопільському ставі  спостерігається поступове зменшення популяцій окремих видів риб, зокрема судака та  щуки. Аналізуючи кількісний показник судака звичайного за останні чотири роки, ми бачимо, що в 2008 році він становив  15%, в 2009 – 8%, в 2010 – 3%, а в 2011 – лише 2,5%. Якісний показник змінювався так: 2008 – 25%, 2009 – 12%, 2010 – 2%, 2011 – 8,8%. Судак звичайний серед риб родини Окуневих є одним з найцінніших видів. Його смакові якості здавна цінуються у народі. Довжина  може досягати  130 см, вага до 20 кг.  М’ясо щуки вміщує 2-3% жиру і є дієтичним продуктом, особливо якщо риба надходить для споживання в живому вигляді.  Це також дуже цінна  та смачна риба.

Отже, згідно результатів якісного і кількісного аналізу, можна прийти до висновку, що на сьогоднішній день водосховище потребує неабиякої допомоги, і, в першу чергу, матеріальної.  Потрібно зарибити Тернопільське водосховище, щоб не втратити запаси риби, щоб перешкодити  цвітінню водойми  водоростями і, найголовніше, – це зберегти красу водосховища  для нащадків.

Тому звертаємось до всіх жителів Тернопільщини, до любителів природи, до громадських організацій  рибалок, до меценатів  довести в першу чергу собі, хто ми і що ми можемо. Адже природа – це ми всі разом і кожен зокрема, тож давайте допоможемо Тернопільському водосховищу вижити і,  як окремій ланці  цієї природи, зберегти свою індивідуальність, свій склад, свою неповторність!

Іхтіолог 1 категорії Тернопільдержрибоохорони Федорчук Н.А.

Тернопільські рибалки-браконьєри в шоці: Азаров збільшив штрафи у 100 разів!

За самовільне захоплення пів гектара землі в Миролюбівці накладено штра