Українські заробітчани в кризовій Італії

Поділитися

Як свідчать дані міграційної статистики Італії, за минулий рік на Апеннінському півострові вперше за кілька років число мігрантів не збільшилася. І це при тому, що до Італії хлинув потік біженців з північноафриканських країн! Зараз, як і минулого року, кількість мігрантів в Італії становить близько 5 мільйонів чоловік. Таку дивина легко пояснити. Цього року у близько 700 тисяч людей закінчився термін дії дозволу на проживання та вони його не продовжили. При цьому, за даними міграційної статистики, більше половини з них мали дозвіл на роботу, а решта отримала дозвіл по сімейних причин. Це означає, що ці люди або виїхали з Італії, або перейшли на нелегальне становище.

Причин для останнього в українців вистачає: досить високий рівень безробіття в країні, збільшення податкового тиску на мігрантів. Так, у вересні цього року бюджетна комісія італійського Сенату з подачі “Ліги Півночі” прийняла поправку, що передбачає оподаткування грошових переказів іммігрантів, не зареєстрованих в Національному інституті соціального страхування (НИССА). Дана поправка передбачає податок в 2% від кожної операції. Податок можуть не платити зареєстровані в НИССА і мають податковий код. Не слід забувати і про те, що з 2009 року мігранти, які не мають посвідки на проживання в Італії, не можуть здійснювати грошові перекази. Але “Ліга Півночі” на цьому не заспокоїлася. Як вважає голова Конфедерації профспілок, сенатор Рафаелі Боннані, податком слід обкласти всі грошові перекази мігрантів, оскільки в нинішніх умовах ці гроші “обходять італійську банківську і споживчу системи”.

Що ж стосується безробіття та економічного занепаду, то вони досить відчутно позначилися на українцях в Італії. “Економічна криза змушує роботодавців зменшувати набір робітників”, – передає Deutsche Welle слова соціолога, дослідника української громади в Італії Наталії Шегда. “Вони звільняють людей або зменшують кількість годин роботи. Частина звільнених повертається на Батьківщину”, – говорить дослідник. “Більшість наших співвітчизників працює в галузі домашнього господарства, тому стабільність їх робочих місць і рівень прибутку безпосередньо пов’язаний з благополуччям італійських сімей”, – відзначає головний редактор “Української газети в Італії” Маріанна Сороневич.

Потрібно також враховувати той факт, що посилюється криза і безробіття породить негативне ставлення до мігрантів. Масла у вогонь підлив і недавній вояж до Італії активісток FEMEN, які одну зі своїх акцій провели у Собору Святого Петра в Римі. “Те, що зробили ці дівчата, – це ганьба, жах, дикість, вандалізм”, – цитує “Сегодня” голову християнської спільноти українців в Італії Олеся Городецького. “Всі італійські газети винесли на першу шпальту новину про те, що українка оголилася на площі Святого Петра, всі випуски новин по ТБ це показали. Такого ще в Італії не було: були якісь хворі румуни, які палили Біблію, поки Папа молився, а тепер ось знайшлися ще хворі українки. Ми стільки всього зробили, щоб покращити імідж України та українців в Італії. І однієї такої дурної витівкою перекреслюється все хороше, що ми робимо … А ще врахуйте, що церква в Італії – це єдина структура, яка допомагає українцям, коли щось трапляється. І годує в безкоштовних їдалень, і медична допомога надає. І тут такий сором “, – нарікає Городецький.

Так що українцям в Італії доведеться нелегко. Однак покидати Апеннінського півострів українці не поспішають. “Все ж таки не варто очікувати масового повернення українських заробітчан. Як би не впав економічний рівень в Італії, в Україну він набагато нижче …”, – резюмує Сороневич.

Адреси та контакти усіх українських шкіл в Італії

Перехрестя відчаю і надії українських заробітчан в Італії