Від переохолодження травмуються та гинуть люди на Тернопільщині

Поділитися

З настанням морозів трапляються випадки травмування та загибелі людей від загального переохолодження тіла. Лише минулої доби в Тернопільській області трапилось два випадки переохолодження, внаслідок яких одна людина загинула та ще одна травмована.

До Козівської ЦРЛ шпиталізовано місцеву жительку, громадянку 1949 року народження, з діагнозом «Загальне перехолодження, відмороження китиць рук та стоп, 1-2 ступеня». Зараз потерпіла знаходиться у важкому стані.

В с. Конопківка Теребовлянського району виявлено труп громадянина 1948 року народження. Причина смерті – загальне переохолодження.

Переохолодження організму розвивається внаслідок тривалого перебування на холоді, особливо в сиру вітряну погоду.

Початок загального охолодження має характерні ознаки-збудження, озноб, синюшність губ, блідість і похолодання шкірних покривів, “гусяча шкіра”, задишка, почастішання пульсу. Потім з’являються втома, скутість, сонливість, байдужість, загальна слабкість, людина втрачає здатність самостійно пересуватися. Якщо охолодження триває, то настає непритомний стан, потерпілий втрачає свідомість, у нього може зупинитися дихання і серце.

Особливо швидко охолоджується людина, потрапивши в холодну воду. Наприклад, при температурі води плюс 15 ° С людина може вижити не більше 6 годин.

Щоб не допустити переохолодження і обмороження, перед виходом на вулицю слід обов’язково поїсти та правильно одягнутися. Одяг повинен бути багатошаровим, він не повинен обмежувати рухів. На ноги слід одягати вовняні шкарпетки та взувати просторе взуття, бо небезпека одержати відмороження значною мірою залежить від порушення нормального кровообігу (тісне взуття, нерухомість). Обов’язково одягайте головний убір. За 20 хвилин до виходу на вулицю змажте обличчя і руки спеціальним поживним кремом, який не містить воду. На морозі весь час намагайтесь рухатися. Лікарі рекомендують вживати більше теплої рідини, що сприяє кращій терморегуляції організму. У той же час не рекомендується палити та вживати алкоголь на морозі. На холоді це стає особливо небезпечним: чуттєвість шкіри від вживання спиртних напоїв загальмовується і можна не помітити, коли почнеться обмороження. Найчастіше замерзають люди у стані алкогольного сп’яніння.

Допомогу при обмороженні слід надавати негайно. Перше, що потрібно зробити у випадку обмороження – як можна швидше почати зігрівати замерзлу частину тіла. З холоду переміститись в тепле місце. Далі слід дуже акуратно почати розтирати місце, уражене холодом. Найкраще для цього підійде суха не груба тканина. Пошкоджену частину ні в якому разі не можна сильно розтирати снігом, або грубою тканиною. Адже це ще більше травмує пошкоджену ділянку.

Якщо шкіра продовжує залишатися блідою, з’являються темно – червоні пухирі, відчуття дуже сильного болю – це може бути ознаками того, що пошкоджена не лише шкіра, а й глибинні тканини. В цьому випадку негайно потрібно звернутися до лікаря.

 

МНС закликає громадян області ознайомитись із основними правилами поведінки в умовах низьких температур та неухильно їх дотримуватись.

У зв’язку з посиленням морозів МНС відкриває пункти обігріву

7 учнів Монастирищини шпиталізовані через захворювання кором. Школу у селі закрили