Хто сіє бурю з Почаївською лаврою?

Поділитися

Знову, як на початку 90-х років минулого століття, в Україну запущено бацилу релігійного протистояння. Тепер її «упаковано» у вигляді зареєстрованого у Верховній Раді України законопроекту під №9690. Його ініціатори з числа провладних фракцій і «тушок» пропонують Кабміну в тримісячний термін вирішити питання передачі у власність УПЦ Московського патріархату низку об’єктів історико-культурної і духовної спадщини українського народу. Серед них — Почаївська Свято-Успенська лавра та Свято-Богоявленський монастир у Кременці.

Яка необхідність цього, та ще й перед черговими виборами до парламенту? І чи усвідомлюють «законотворці», які негативні наслідки може мати їхня «ініціатива»?

Утім, здається, вони на це й розраховували, адже негативний резонанс не забарився. Минулого тижня відбулося вельми емоційне зібрання у Тернополі. Небайдужа громада міста, представники духовенства всіх конфесій (окрім УПЦ МП), багатьох непровладних громадських організацій і політичних партій, народні депутати від Тернопільщини (окрім «регіонала») висловили рішучий протест наміру церкви іншої держави заволодіти українськими святинями. Водночас наголосили: ця провокація вигідна владі, яка, фактично сприяючи новому «засіву» релігійної ворожнечі, намагається відвернути увагу суспільства від соціальних проблем, котрі відчутно загострилися внаслідок «покращання життя вже сьогодні».

— Ми могли «проковтнути» приватизацію заводів і фабрик, але віддати духовно-культурні цінності… Це святая святих кожної держави. Ви ж ніколи не почуєте, щоб, наприклад, Лувр передали шведам, чи Кельнський собор — португальцям. Лише в нас диверсійні сили (інакше їх не назвеш) готові роздати українське майно. Приватизація Почаївської лаври Московським патріархатом породжує несправедливість. Це – бажання через церкву втілити ідею «Єдіного русского міра». Не допустимо цього! — запевнив керівник громадського руху «Українські святині — українському народу», настоятель Свято-Троїцького духовного центру (в Тернополі) УПЦ Київського патріархату о. Валерій Зінкевич.

— Народ, який збудував ці святині, має право володіти ними і молитися у них рідною мовою. І я щиро радий, що люди не байдужі до планів, які виношуються стосовно їхніх храмів, — додав архієпископ Тернопільський і Бучацький УПЦ КП Нестор.

— Над нашим народом ставлять черговий експеримент: наскільки він терплячий і поступливий, — не сумнівається митрофорний протоієрей Української автокефальної православної церкви Євген Заплетнюк. — Ми ж прагнемо церковної єдності, щоб вільно молитися і в Почаївській лаврі, і в Києво-Печерській. Бо для нас не лише церква важлива, а й держава. Та є небезпека: сьогодні поборники «відновлення історичної справедливості» хочуть знищити Українську Церкву, а завтра заміряться на Українську державу.

До речі, під час громадського слухання його учасники уникали політизації цього питання, намагалися не вдаватися до історичних паралелей. Однак прозвучали деякі факти, котрі не зайве було б знати апологетам «русского міра». Скажімо, представник Української греко-католицької церкви о. Віталій Козак нагадав, що лавру в Почаєві будували місцеві люди. Основним фундатором був граф Микола Потоцький, що володів маєтками у довколишніх селах. І хоча вона впродовж 150 років належала УГКЦ, ця церква не зробила жодної заяви про її повернення. «І це питання не може розглядатись у парламенті, адже є неетичним стосовно інших конфесій, породжує напругу та розбрат у суспільстві. Святиня має залишитися у власності українського народу», — озвучив позицію УГКЦ священнослужитель.

Депутат обласної ради Степан Барна повідомив, що нинішні прихватизатори визначили балансову вартість комплексу будівель Почаївської лаври сумою… 1 мільйон 100 тисяч гривень (стільки коштує двокімнатна квартира в столиці). До цієї оборудки прихватизатори цілеспрямовано готувалися. Спершу споруди лаври вивели зі складу Кременецько-Почаївського державного історико-архітектурного заповідника — таке розпорядження прийняв у липні 2003 року Кабмін, який тоді очолював В. Янукович. А ще через півроку українська святиня вже числилась у безоплатному користуванні УПЦ МП. На численні заяви Тернопільської облради щодо скасування таких рішень тодішній та наступні президенти й уряди не реагували.

Чи прислухається влада до суспільної думки нині? Поки що учасники громадського слухання звернулися до Президента України, Голови Верховної Ради, Кабінету міністрів з такою вимогою — повернути комплекс будівель лаври у відання державного заповідника. А також вимагають не допустити ухвалення законопроекту про передачу церкві чужої держави національних святинь.

Свою підтримку у цьому пообіцяли громаді народні депутати України Василь Деревляний, Ярослав Джоджик та Іван Стойко: проти нечуваного «дерибану» вони обіцяють мобілізувати всі патріотичні сили у парламенті. Якщо ж і це не принесе успіху, то, запевняють обурені тернопільці, вони вийдуть у селах і містах області на масштабні акції непокори.

Зенон МИХЛИК,

кор. «Сільських вістей».

Резонанс

УПЦ (КП) проти приватизації святинь

Предстоятель Української православної церкви Київського патріархату Філарет категорично виступає проти передачі заповідників «Києво-Печерська лавра» і «Почаївська лавра» у підпорядкування УПЦ Московського патріархату. За словами патріарха, він ознайомлений з відповідною ініціативою деяких народних обранців: «Ці депутати не розуміють наслідків цієї передачі», — сказав він. Може виникнути така ситуація, зауважив патріарх Філарет, що майно Почаївської та Києво-Печерської лавр буде належати Московському патріархату і РПЦ, тоді як самі ці храми увійдуть до єдиної української помісної церкви. «Тому ми будемо виступати до кінця і боронити Києво-Печерську лавру і Почаївську лавру і не дамо передати у власність Російській державі національні святині українського народу». При цьому патріарх Філарет додав, що якщо ці святині стануть власністю Москви, то українських вірян туди взагалі на поріг не пустять.

Як бути пайовикам загиблого Олега Садовського, які вклали в будову 1,7 млн. доларів?

Нардеп Геннадій Москаль розповів нові сенсації у Тернополі