Як убозівці боряться з корупцією на Тернопільщині

Поділитися

В УМВС України в Тернопільській області організовано виконання Закону України „Про засади запобігання і протидії корупції”, Указу Президента України від 5 жовтня 2011 року № 964/2011 „Про першочергові заходи з реалізації Закону України „Про засади запобігання і протидію корупції”, Державної програми щодо запобігання і протидії корупції на 2011-2015 роки, затвердженої постановою Кабінету Міністрів України від 28 листопада 2011 року № 1240, вжито комплекс організаційних і практичних заходів, спрямованих на підвищення ефективності боротьби з корупцією.

    Упродовж минулого року співробітники управління МВС України в Тернопільській області провели комплекс організаційних та практичних заходів, що були спрямовані на виконання вимог нового антикорупційного законодавства України. Правоохоронці боролися із проявами організованого криміналітету, виявляли факти корупції та хабарництва, ліквідовували злочинні схеми легалізації доходів, а також документували злочини, пов’язані із розкраданням бюджетних коштів.
Минулоріч правоохоронці задокументували 91 факт хабарництва. За усіма порушені кримінальні справи. У 15 із них фігурували суми понад 10 тисяч гривень, а у семи йшлося про тридцятитисячні хабарі. Загальна сума зао встановленими фактами склала понад мільйон гривень.

До кримінальної відповідальності правоохоронці притягнули півсотні осіб, серед яких 16 державних службовців, 14 працівників контролюючих органів, 10 керівників підприємств.

    Порушено 80 кримінальних справ за 177-ма викритими злочинами, пов’язаними з кримінальною корупцією. До відповідальності правоохоронці притягують 87 державних службовців, у тому числі 10 посадовців обласного рівня, 28 посадовців міськрайонного рівня та майже півсотні – органів місцевого самоврядування. За такими злочинами порушено кримінальні справи щодо посадових осіб Тернопільської облдержадміністрації, Борщівської, Бучацької, Гусятинської, Зборівської, Козівської, Чортківської райдержадміністрацій, Тернопільської та Бережанської міських рад, а також органів влади та місцевого самоврядування.
Зокрема, міліціонери задокументували одержання хабара у розмірі 280 тисяч гривень колишнім головою Борщівської райдержадміністрації із двома спільниками за виділення в приватну власність земельної ділянки площею один гектар розміщення парникового комплексу для вирощування овочів на березі річки Дністер за рахунок земель резервного фонду Горошівської сільської ради.
    Інший факт. Сорок тисяч гривень хабара вимагали депутати Лапшинської сільської та Бережанської районної рад за передачу в оренду земельної ділянки площею понад п’ять гектарів із земель державного водного фонду та встановлення мінімальної ставки орендної плати. 21 тисячу гривень додаткової оплати вимагав начальник квартирно-експлуатаційного відділу Міністерства оборони України за укладення договору оренди нежитлового приміщення на території колишньої військової частини, розміщеної у райцентрі Теребовля. Подібних прикладів із меншими сумами чимало.
Працівники обласного УБОЗу викрили понад три десятки фактів, пов’язаних із кримінальною корупцією, за якими порушено 14 кримінальних справ. До відповідальності притягнуто 16 державних службовців, з яких 3 – посадовці обласного рівня, 13 – міськрайонного рівня, а також 4 посадові особи органів місцевого самоврядування четвертої, п’ятої та сьомої категорій.
На виконання вимог Закону України «Про засади запобігання і протидії корупції» правоохоронці у липні-грудні минулого року склали і направили у суди сім протоколів щодо порушення антикорупційного законодавства. Усі врони розглянуті судами. Порушників антикорупційного законодавства оштрафовано.
У 2011 році скеровано до суду із застосуванням в обвинувальному висновку кваліфікуючої ознаки вчинення злочинів у складі організованої групи сім кримінальних справ. Зокрема до двох із них, які зловживали у сфері економіки області, входили більше двох десятків осіб, які скоїли майже вісімдесят злочинів. За направленими до суду кримінальними справами заарештовано 15 учасників ОЗГ, щодо п’яти обрано запобіжний захід у вигляді застави, а до двох застосовано підписку про невиїзд, повідомили “Про все” в УБОЗі УМВС України в Тернопільській області

Чому пам’ятник Роману Шухевичу вирішили встановити саме у Тернополі?

Найпомітніша постать в українській літературі родом з Копичинець