Лісники Тернопільщини готуються до пожеж

Поділитися

16 лютого ц.р. в Управлінні Держтехногенбезпеки у Тернопільській області відбулося засідання обласної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій. У переліку питань, які були запропоновані до розгляду, було і питання «Про заходи щодо забезпечення протидії масовим пожежам лісів, торфовищ і сільгоспугідь у літній період 2012 року». Співдоповідачем з цього питання виступив перший заступник начальника Тернопільського обласного управління лісового та мисливського господарства Ігор Гуменюк.

Ігор Романович доповів про результати проведення пожежонебезпечного періоду 2011 року та охарактеризував основні проблеми, з якими доводиться стикатися працівникам лісової галузі під час проведення протипожежних заходів у лісах.

Так, основною причиною виникнення пожежі в лісі залишається людський фактор. Саме через необережність та безпечність людини, її халатне ставлення до природи під час відпочинку у лісі, відбувається найбільше пожеж. Якщо у відсотковому відношенні, то причиною пожежних ситуацій у лісах на 70-80 відсотків винними є ті, хто відпочиває на природі. Недопалки, кинуті в суху траву, розпалення багаття у непристосованих до цього місцях та поблизу дерев, викидання сміття деінде, недогляд за дітьми під час масового відпочинку – все це може призвести до фатальних наслідків для лісу.

На щастя, в нашій області рівень пожежної безпеки не піднімається вище ІІІ-го, оскільки відсоток хвойних лісів є невеликим (лише на півночі нашої області – ДП «Кременецьке ЛГ»), проте за дуже посушливої погоди яка, до речі, спостерігалася влітку 2011 року (особливо в серпні) пожежі можуть виникати і в листяних лісах, оскільки в лісі наявні значні запаси нерозкладеної сухої підстилки та сухої трави і відсутній трав’яний покрив, тож працівники лісової галузі щорічно дуже ретельно готуються до пожежонебезпечного періоду в лісах, який триває з початку квітня і аж до жовтня.

В цей період лісівники проводять багато рейдів лісовими ділянками, сприятливими до виникнення пожеж, створюють протипожежні мінералізовані смуги та проводять догляд за уже існуючими мінсмугами, обмежують доступ у найбільш уразливі до виникнення пожеж лісових масивів, влаштовують водозабірні станції

На шляхах, що ведуть до лісу, вздовж доріг, що проходять через лісові насадження, у місцях відпочинку та на роздоріжжі встановлюють аншлагів (заборонні знаки) наглядної агітації з малюнками та текстами протипожежного змісту: «Бережіть ліс від пожеж!», «Бережіть природу», «Бережіть природу від вогню», «Пожежна небезпека. Вхід та в’їзд в ліс заборонено» та інші. Непланові дороги в лісових масивах держпідприємств перекривають шлагбаумами, дубовими стовпчиками та металевими перепонами. Щорічно в місцевих газетах розміщуються публікації присвячені охороні лісів від пожеж. Крім того, працівники лісової охорони проводять лекції-бесіди на протипожежну тематику для учнів шкіл та інформують місцеве населення про стан пожежонебезпеки у прилеглих до населених пунктів лісах.

Крім вищезгаданих обмежувальних протипожежних заходів проводяться лісівничі заходи, які також зменшують площу розповсюдження і час гасіння лісових пожеж. До них відносяться санітарні рубки, рубки догляду та ліквідація захаращеності.

Також у пожежонебезпечний період проводяться наради, на яких працівники лісової охорони звітують про те, які саме заходи були проведення для запобігання пожежам у лісах.

Опісля заслуханого комісією було дано ряд розпоряджень.

Зокрема, з метою ліквідації наслідків можливих пожеж у природних  екосистемах створити резерв пально-мастильних матеріалів із розрахунком на кожен лісгосп не менше 1,5 тонн бензину та 1 тонну дизпалива. Термін виконання – протягом І кварталу 2012 року.

Розробити та затвердити план комплексних заходів щодо запобігання і гасіння пожеж у лісах, на торфовищах і сільгоспугіддях у пожежонебезпечних весняно-літніх та осінньо-зимових періодах 2012 року. Термін виконання – до 22 лютого 2012 року.

До 15 березня ц.р. відкоригувати мобілізаційні плани лісгоспів області з відображенням у них часу залучення техніки і працівників на випадок пожежі та направити до Управління МНС.

Протягом першого кварталу уточнити особливо небезпечні лісові зони поблизу населених пунктів та у місцях традиційного масового відпочинку, збирання ягід, грибів.

Постійно здійснювати патрулювання лісових масивів, сільгоспугідь та торфополів у період пожежонебезпечного періоду.

Постійно організовувати взаємодію з лісокористувачами з питань моніторингу, попередження лісових пожеж додаткових сил і засобів.

Практично відпрацювати порядок залучення техніки для гасіння пожеж у природних екосистемах у вихідні та святкові дні. Термін виконання – квітень 2012 року.

Протягом першого кварталу 2012 року скласти графік чергування водіїв та трактористів у вихідні та святкові дні.

Прес-служба Тернопільського обласного

 управління лісового та мисливського господарства

 

У Тернополі колишній головний комсомолець розкаже про соціальну справедливість як основу людської гідності

Як Кличко отримав ляпас по писку і не встиг навіть відреагувати (відео)