У Тернопільсько-Зборівській архиєпархії відбулися святкування 120-ї річниці від дня народження Патріарха УГКЦ Йосифа (Сліпого)

Поділитися

Урочисту Божественну Літургію у родинному селі Заздрість (Теребовлянський район), де народився Йосиф Сліпий, очолив 17 лютого Архиєпископ і Митрополит Тернопільсько-Зборівський Василій (Семенюк) та Екзарх Луцький Йосафат (Говера0. У молитві взяли участь священики архиєпархії, представники місцевої влади, депутати Верховної Ради, родичі Патріарха, а також прибули представники Українського католицького університету.

“Хоч наш народ і Церква були часто переслідувані, Бог посилав великих людей – провідників народу, які першими йшли і вказували шлях до Бога, свободи, любові, – зазначив у проповіді Архиєпископ Василій. Владика підкреслив провідну роль Митрополита Андрея Шептицького та Йосифа Сліпого у відродженні духовності українського народу у ХХ столітті: “Перший розпочав велику справу розбудови української Церкви, а другий – розвинув, поширив, заявив цілому світові про її існування”.

За словами митрополита, Йосиф Сліпий був “ревним ісповідником віри, каторжником радянських таборів, який пройшов шлях віх хлопчини української, хліборобської, віруючої родини до вершин духовності та культури… Він провів 17 років у тюрмі, розділив долю багатьох українців, однак боровся за справедливу справу і став символом гноблених комунізмом”.

На завершення відбулися молитва за прославу Йосифа Сліпого, процесійна хода до пам’ятника Патріарху та поминальна Панахида.

Цього дня Архиєпископ Василій очолив Панахиду біля пам’ятника Йосифу Сліпому поблизу Катедрального собору Непорочного Зачаття Пресвятої Богородиці. У молитві взяли участь та поклали квіти до пам’ятника голова Тернопільської облдержадміністрації Валентин Хоптян, голова Тернопільської районної ради Олексій Кайда та заступник міського голови Тернополя з гуманітарних питань Леонід Бицюра.

В українському домі “Перемога” для старшокласників Тернополя відбулася урочиста академія “Патріарх Йосиф Сліпий – взірець служіння Богові і Україні”. Доповідь “Патріарх Йосиф Сліпий. Ідея українського Патріархату” виголосив доктор історичних наук о. Віталій Козак. Доповідь на тему “Богослов`я Патріарха Йосифа Сліпого” представив отець Володимир Ковалковський. Студент Тернопільської духовної семінарії Ігор Драпак виголосив доповідь “Шкільні та юнацькі роки Патріарха”. В урочистій конференцій взяли участь заступник міського голови Тернополя з гуманітарних питань Леонід Бицюра, понад 350 старшокласників і вчителів Тернополя, учні школи християнського спрямування с. Озерна (Зборівський район), учениці колегіуму для дівчат “Знамення” зі с. Зарваниця.

З нагоди 120-ї річниці від дня народження Патріарха триває виставка у Тернопільському історико-меморіальному музеї політичних в’язнів та репресованих. Експозиція містить фотографії, наукові роботи, документи та заповіт Йосифа Сліпого. У день відкриття, 16 лютого, було представлено слайд-шоу із оригінальним записом голосом Йосифа Сліпого. Виставка триватиме до 15 березня.

Організатором заходів виступала Курія Тернопільсько-Зборівської архиєпархії, фундація “Справа Патріарха Йосифа”, Тернопільська духовна семінарія ім. Патріарха Йосифа Сліпого, комісія у справах мирян за участю Тернопільської міської ради, Тернопільської обласної ради та Тернопільської облдержадміністрації.

 

Прес-служба архиєпархії

Фотогалерея-2010-2012 – У Тернопільсько-Зборівській Архиєпархії відбулися святкування 120-ї річниці від дня народження Патріарха УГКЦ Йосифа Сліпого
IMG_1433
IMG_1434
IMG_1441
IMG_1442
IMG_1443
IMG_1445
IMG_1447
IMG_1450
IMG_1454
IMG_1458
IMG_1463
IMG_1466
IMG_1469
IMG_1471
IMG_1477
IMG_1478
IMG_1479
IMG_1483
IMG_1489
IMG_1498
IMG_1503
IMG_1505
IMG_1507
IMG_1511
IMG_1512
IMG_1515
IMG_1521
IMG_1524
IMG_1527

Сьогодні у Тернополі сніг та ожеледиця

У місті Борщеві на Тернопільщині парафіяни УГКЦ та представники товариства «Червоний хрест» дарували людям тепло